Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Pelaaja. Maria Ohisalo tutustui videopeleihin kouluiässä: Nintendoon sujahtivat muun muassa Donkey Kong ja Super Mario.Aleksi Kallioja

Pelaaja. Maria Ohisalo tutustui videopeleihin kouluiässä: Nintendoon sujahtivat muun muassa Donkey Kong ja Super Mario.

Maria Ohisalolle myös ilmasto on sosiaalipolitiikkaa – Aallon sijainen lähtee etsimään ehdokkaita

21.9.2018 15.14

Riikka Suominen

Maria Ohisalo oli vihreiden puheenjohtajavaalin yllättäjä kesäkuussa 2017. Hän jäi vain niukasti kolmanneksi ennakkosuosikkien Emma Karin ja Touko Aallon taakse.

Aallosta tuli puheenjohtaja ja Ohisalo äänestettiin varapuheenjohtajaksi keräämään poliittista korkoa.

Kutsu puolueen huipulle tuli yllättävän äkkiä, kun vihreät ilmoitti viikon alussa, että Aallon sairausloman aikana puheenjohtajan sijaisena toimii toistaiseksi Ohisalo.


33-vuotias Ohisalo
on ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu. Hän ei ole eduskunnassa. Selkänojaa antaa varapuheenjohtajuus ja se, että hän menestyi puheenjohtajavaalissa. Jäsenäänestykseen osallistuneista lähes joka viides piti häntä parhaana puheenjohtajana.

”Hän on kunnianhimoinen. Ensisijaisesti maailmanparantaja ja toissijaisesti poliittisen uran rakentaja”, perustelee vihreä aktiivi Eero Karisto, joka kannatti Ohisaloa puheenjohtajaksi.

Puheenjohtajavaalissa Ohisalon visio oli tehdä vihreistä tiiviimpää yhteistyötä tekevä tulevaisuuspuolue.

”Että kaikilla puoluetoimijoilla olisi olo että kansanedustajiin voi aina ottaa yhteyttä. Että ollaan samaa jengiä”, Ohisalo sanoo Vihreälle Langalle.

Hän painottaa olevansa nyt sijainen ja haluaa tehdä Aallon paluun helpoksi.

”Puhumme yhdessä valituista teemoista.”

Ohisalon tehtävä on nyt turvata puoluehallituksen ja vaaliorganisaation toimintakyky. Lähiviikkojen tärkein tehtävä on kiertää kenttää ja auttaa ehdokashankinnassa.

”Ennen kaikkea haluan saada meidän teemat tavoittamaan yhä useamman suomalaisen. Se, tuleeko ilmastovaalit, riippuu vihreistä.”

Ohisalon kansanedustajapaikka jäi viime vaaleissa sadan äänen päähän.


Sittemmin Ohisalo on väitellyt ja saanut vakituisen työn asunnottomuutta vähentävästä Y-Säätiöstä. Vihreät ovat valinneet hänet kaksi kertaa varapuheenjohtajakseen.

Kuntavaaleissa Ohisalo keräsi 4 400 ääntä, joilla irtosi paikka Helsingin kaupunginhallituksessa.

”Ilmasto- ja köyhyyskysymysten alle menevät myös kaikki työllisyyteen ja koulutukseen tehtävät muutokset. Esimerkiksi sosiaaliturvajärjestelmän pitää ottaa huomioon, jos pakolaisia liikkuu jatkossa entistä enemmän.”

Vastauksissa kuuluu Ohisalon tausta köyhyystutkijana. Syyskuun alussa hän vaati puoluevaltuuskunnalle pitämässään puheessa, että seuraavan hallituksen on satsattava köyhyyden torjuntaan vähintään puoli miljardia. Toisaalta hän tietää, että tulo- ja koulutustaso näkyvät äänestysaktiivisuudessa. Köyhimmät eivät äänestä.

”Jos puolueet optimoisivat politiikkaansa sen perusteella, kuka äänestää, kukaan ei olisi kiinnostunut kaikista pienituloisimmista. Me olemme.”


Ohisaloa kuvataan asiakeskeiseksi, mutta hän osaa myös kohdata ihmisiä. Poliittisissa väittelyissä hän pitää omat tunteensa piilossa. Ilmaisu on korostetun rauhallista ja faktapitoista.

Ohisalo haastaa reippaasti nykyistä talouspolitiikkaa ja ihmettelee, miten hallitus valikoi, mistä velasta on kiinnostunut.

”Mitä on se velka, kun nuoret jäävät työelämän ulkopuolelle tai tippuvat köyhyysriskiin? Jos on kiinnostunut velasta, niin pitää olla sitä laajalti.”

Poliittisen uransa suhteen Ohisalo on kunnianhimoinen ja tunnollinen, mutta on osannut vaalikampanjoidessaan myös sanoa kun tarvitsee lepoa.

Ohisalo on kertonut saaneensa itse paljon apua hyvinvointivaltiolta. Hän syntyi Itä-Helsingissä ja vietti ensimmäisen syntymäpäivänsä turvakodissa isän alkoholin käytön vuoksi. Päiväkotiin hänet laitettiin jo puolivuotiaana, että äiti pääsi opiskelemaan ja töihin.

Hänen äitinsä on terveydenhoitaja ja isänsä kirvesmies. Välillä perheellä oli töitä, aina ei. Sosiaalitoimi auttoi perhettä pahimmissa paikoissa.

Kouluiässä Ohisalon elämään tulivat videopelit: Nintendon Zelda, Super-Mario ja Donkey-Kong. Ammatti pelisuunnittelijana kiinnosti.

Äidin rohkaisusta Ohisalo haki yliopistoon ja pääsi ensimmäisellä yrittämällä valtiotieteelliseen tiedekuntaan.

Opintojen ohella hän oli töissä ruokakaupassa vuokratyöfirman kautta. Aamulla hän avasi ovet ennen kuutta, laittoi kassat valmiiksi ja oli luennolla kymmeneltä.

Vihreisiin Ohisalo liittyi ollessaan vaihto-opiskelijana Uppsalassa vuonna 2008. Ruotsissa opiskelijoissa oli paljon sellaisia, jotka tekivät politiikkaa myös käytännössä, akateemisen maailman ulkopuolella.

”Vihreät oli ainoa puolue, joka tuntui ottavan ympäristökysymykset tosissaan. Vaikka sosiaalipolitiikka oli pääaineeni, ei ympäristöä voi ohittaa.”


Ohisalon kymmenen vuotta vihreissä on johtanut puheenjohtajan sijaiseksi. Jos Ohisalo saa päättää, kevään vaaleissa äänestetään ilmastosta.

Seuraavan hallituksen on tartuttava sekä päästövähennyksiin että sopeutumiseen, kuten siihen miten ikäihmiset pärjäävät helteissä.

Muutkin puolueet ovat esitelleet ilmastolinjauksia, mutta vihreillä se ei ole irrallinen kysymys, vaan koskee kaikkea politiikkaa. Myös Ohisalolle rakasta sosiaalipolitiikkaa.

”Ilmastonmuutokseen sopeutumisessa näkyy sosioekonominen jako. Hyvätuloisella on ilmastointi ja mahdollisuus lentää viileämpään.”

ilmastopolitiikka  Vihreät  eduskuntavaalit 
Viite