Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Tästä se lähtee. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto saapui keskiviikkona Säätytalolle hallitusneuvotteluihin.Iiro Törmä

Tästä se lähtee. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto saapui keskiviikkona Säätytalolle hallitusneuvotteluihin.

Metsänhakkuista voi tulla hallitusneuvottelujen kiistakapula

8.5.2019 13.27

Riikka Suominen

Vihreät lähtee hallitusneuvotteluihin tosissaan, sanoo puolueen puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Yksi hallitusneuvotteluiden kiperimmistä kysymyksistä vihreille voi syntyä suomalaisten metsien hakkuumääristä. Myös vasemmistoliitto ennakoi, että hakkuista tulee vääntöä.

Vihreät on vaatinut hakkuumäärien vähentämistä, vasemmistoliitto sitä, ettei niitä lisätä nykyisestä. Hallitusneuvotteluihin mukaan tullut keskusta taas pitää jopa kynnyskysymyksenä puunkäytön lisäämistä.

Vihreä Lanka kysyi Haavistolta, aikooko vihreät pitää hallitusneuvotteluissa kiinni hakkuiden vähentämisestä.

”Pidämme kiinni kaikista kynnyskysymyksistämme”, Haavisto vastasi.

Vastauksessaan hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kynnyskysymystiedusteluun vihreät vastasi muun muassa, että ”Suomen ilmastotavoitetta on kiristettävä ja luonnonsuojelua on vahvistettava, mikä edellyttää merkittäviä päästövähennystoimia sekä lisäpanostuksia luonnonsuojeluun.”

Hakkuista ei kynnyskysymyskohdassa suoraan puhuta.

Haavisto arvioi, että keskustalla on kokoomukseen verrattuna erilaiset kipukohdat ja erilaiset vahvuudet tehdä yhteistyötä vihreiden kanssa. 

"Keskustan aiemmat perustulokannat ja perusturvanäkemys ovat olleet lähempänä meitä", Haavisto sanoo.


Haavisto on varovainen
kommentoidessaan hallitusohjelmaa tai omaa ministerinpaikkaansa. Hän muistuttaa, että on ennenkin nähnyt hallitusneuvotteluiden menevän juntturaan.

Vuonna 2011 vihreiden puoluevaltuuskunta kaatoi valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa Jyrki Kataisen (kok.) johdolla neuvotellun porvarihallituspohjan. Vihreät pääsi kuitenkin Kataisen muodostamaan ns. sixpack-hallitukseen.

Vihreät kysyi viime viikolla jäseniltään nettikyselyllä näkemyksiä hallitukseen pyrkimisestä.

Haaviston mukaan jäsenten viesti oli, että vihreiden pitää mennä hallitukseen, jos hallitusohjelma on riittävän kunnianhimoinen vihreille tärkeissä asioissa.

”Tärkeä havainto oli, että kentältä nousivat koulutus ja eriarvoisuuden torjuminen yhtä tärkeinä teemoina kun ympäristö ja ilmasto.”


Kansainvälinen luontopaneeli varoitti maanantaina raportissaan, että luonnonmonimuotoisuus heikkenee maailmassa hälyttävästi. Jopa ihmisen elinolot ovat vaarassa.

Tämä tieto ei Antti Rinteen mukaan vaikuttanut hallitustunnusteluihin.

”Koko ajan ympäristö, ilmasto ja monimuotoisuus ovat olleet äärettömän tärkeitä. Niitä pitää parantaa Suomessa ja maailmalla”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona puoliltapäivin.

Haavistosta on hyvä, että hallitusneuvottelijoilla on tieto Kemin uusista sellutehdassuunnitelmista.

”Hankalampaa olisi, että kaikki olisi jo päätetty ja sitten tulisi tieto.”


Vasemmistoliitto vaati
vaalikampanjassa, että hakkuita ei pidä lisätä nykyisestä.

”Hakkuut on yksi vaikeimmista hallitusneuvotteluasioista”, puheenjohtaja Li Andersson sanoo Vihreälle Langalle.

Vaikka valtio ei päätä hakkuumääristä, niin esimerkiksi kannustimista yksityisille metsänomistajille ja Metsähallituksen tuottotavoitteista on Anderssonin mukaan keskusteltava hallitusneuvotteluissa.

"Uskon, että ympäristö- ja ilmastopolitiikassa vasemmiston on helppo tehdä vihreiden kanssa yhteistyötä", hän sanoo.

Jos hallitus syntyy Rinteen nyt esittelemälle pohjalle, vihreät on vaa´ankieliasemassa. Hallituksella olisi takanaan 117 edustajaa. Vihreitä kansanedustajia on 20.

hallitusneuvottelut  Vihreät 
Viite