Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikä on vihreiden tärkein tavoite lähivuosikymmeninä?

15.6.2018 10.53

Sammeli Heikkinen

Vihreiden periaateohjelma ja poliittinen tavoiteohjelma ovat molemmat laajoja ja maailmaasyleileviä. Tavoitteita riittää yhteiskunnan joka osalle.

Mutta jos pitäisi valita yksi tavoite lähivuosikymmenille, mikä olisi tärkein? Kysyimme asiaa vihreiden kansanedustajilta, puheenjohtajistolta, puoluevaltuuskunnan puheenjohtajilta ja nuorisojärjestön vetäjiltä.

Kysymys muotoiltiin näin:

Minkä asian Suomessa on oltava nykyhetkeen verrattuna ehdottomasti toisin, kun valmistaudutaan vuoden 2035 eduskuntavaaleihin?


”Energiantuotannon ja liikenteen tulee olla erittäin vähäpäästöistä. Toivon, että yhteiskunnassa on tapahtunut jonkinlainen nuorten vallankumous. Päättäjien keski-ikä on roimasti nykyistä nuorempi ja suomalaista menestystarinaa rakentavat koulutetut, toimivien turvaverkkojen varassa kasvaneet nuoret.”

Veli Liikanen, varapuheenjohtaja


”Ruokaa ei Suomessa enää saa päätyä jätteeksi 120–160 miljoona kiloa vuosittain, tavoitellaan nollaa. Maataloustuotannosta iso osa on ympäristö-, eettisyys- ja kannattavuussyistä siirtynyt luomuun.”

Hanna Halmeenpää, kansanedustaja


”Työttömyys on selätetty ja jokainen kokee itsensä merkitykselliseksi. Perustulo on toteutunut ja tulonjako reilumpi. Kaikki suomalaiset voivat henkisesti paremmin.”

Johanna Karimäki, kansanedustaja


”Suomen on oltava hiilineutraali maa.”

Touko Aalto, kansanedustaja, puheenjohtaja


”Hiilineutraali Suomi on sitoutunut kunnianhimoisiin päästövähennystavoitteisiin ja luopunut turpeesta ja kivihiilestä energiamuotoina. Myös köyhyyden vähentämisessä on onnistuttu ja Suomessa on käytössä perustulo.”

Outi Alanko-Kahiluoto, kansanedustaja


”Suomen on oltava kansallisesti hiilineutraali ja kansainvälisesti kärkimaa ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa.”

Olli-Poika Parviainen, kansanedustaja


”Suomen pitää olla vapaa fossiilisista polttoaineista. Myös turpeesta, ja myös liikenteessä.”

Satu Hassi, kansanedustaja


”Ilmastonmuutoksen torjunnassa pitää olla nykyistä tilannetta edempänä. Vanhemmuuden vapaat ja kustannukset on tuolloin tasattu.”

Heli Järvinen, kansanedustaja


”Suomi on luopunut hiilen, turpeen ja öljyn käytöstä energiantuotannossa. Henkilöautoliikenne taajamissa on vähentynyt hyvien joukkoliikenneyhteyksien vuoksi, polttomoottoriautoista on siirrytty laajasti sähköautoihin, raideliikenteen merkitys on korostunut ja Tallinnan-tunnelin rakentaminen on jo pitkällä. Meillä on moderni, joustava nykyajan tarpeisiin soveltuva sosiaaliturva, joka pohjautuu perustuloon. Isillä on tasa-arvoiset mahdollisuudet hoitaa lapsiaan kotona.”

Kaisa Hernberg, puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja
Viite