Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikä poliittinen päätös vaikuttaa ihmisten elämään?

14.9.2018 16.06

Jenni Leukumaavaara

Mikä poliittinen päätös Suomessa vaikuttaa lähiaikoina eniten ihmisten elämään? Tätä kysyimme viideltä asiantuntijalta. Ja he vastasivat näin:


”Vaikea sanoa, mutta kunnianhimoinen sosiaaliturvan kokonaisuudistus on ihan merkittävä päätös.”

Ekonomisti ja verkkomedia MustReadin osakas Heikki Pursiainen.


”Valtion talousarvio on tämän hallituksen viimeinen merkittävä ehdotus syksyllä soten käsittelyn lisäksi. Toivon, että syksyn budjetti tunnustaisi koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatioiden merkityksen.”

Johtava neuvonantaja ja Miltton Networksin osakas Elina Moisio.


”Budjettipäätökset ovat tärkeitä ja niihin kannattaa paneutua, koska talouspoliittiset päätökset nousevat yli muiden. Jos esimerkiksi työttömyysturvaa leikataan, se on varmasti merkittävä päätös työttömälle. Työttömäksi voi joutua kuka tahansa.”

Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas.


”Suomen kaupunkien ja maaseutujen kehityksestä tehdään päätöksiä. Istuvan hallituksen aikana eriytymiskehitys on vain kiihtynyt. Alueellistamisyritykset tuntuvat epäonnistuneilta. Liikenneratkaisut ja etätyömahdollisuudet vaikuttavat siihen, voivatko ihmiset asua vaikka osan vuodesta maaseudulla.”

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto.


”Maakunta- ja sote-uudistus. Toteutuessaan se vaikuttaisi hallintorakenteen kautta myös perustuslaissa taattujen demokraattisten oikeuksien toteutumiseen. Jos sote kaatuu, tulee todennäköisesti ennenaikaiset vaalit ja keskustelu enemmistöhallitusten toimintakyvystä.”

Yliopistonlehtori ja yliopistotutkija Hanna Wass.

politiikka  sosiaalipolitiikka  sote 
Viite