Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vihreiden kampanjointia Tikkurilassa
Vilkkaat vaalit. Vaalitutkija Sami Borg arvioi, että yksi tekijä äänestysinnon taustalla voi olla se, että ilmastokeskustelu on saanut vihreiden kannattajat liikkeelle.Iiro Törmä

Vilkkaat vaalit. Vaalitutkija Sami Borg arvioi, että yksi tekijä äänestysinnon taustalla voi olla se, että ilmastokeskustelu on saanut vihreiden kannattajat liikkeelle.

Mitä vilkas ennakkoäänestys kertoo vaalituloksesta? Soitimme Sami Borgille

10.4.2019 12.58

Lasse Leipola

Eilen tiistaina päättynyt ennakkoäänestys sujui ennätyksellisen vilkkaasti, sillä peräti 36 prosenttia äänioikeutetuista on jo antanut äänensä.

Kun äänistä annetaan yleensä etukäteen selvästi alle puolet, antaa luku viitettä siitä, että äänestysaktiivisuus nousee edellisten vaalien 70 prosentista. Vai onko kyse siitä, että useampi haluaa antaa äänensä ennakkoon.

Kysyimme Tampereen yliopiston vaalitutkija Sami Borgilta, mitä asiasta pitäisi ajatella.

Tarkoittaako vilkkaampi ennakkoäänestys sitä, että myös äänesprosentti nousee, vai onko kyseessä se, että äänestäjät vain haluavat antaa äänensä ennakkoon?

”Jos ennakkoäänestysaktiivisuus nousee lähes neljä prosenttiyksikköä koko maassa, kyllähän se ennakoi varovaisenkin arvion mukaan parin prosentin nousua äänestysprosenttiin. Luultavasti taustalla on molempia seikkoja. Ennakkoäänestyksen suosio kasvaa ja äänestysaktiivisuus on noussut.”

Voiko ennakkoäänestyksen vilkkaudesta tehdä jotain päätelmiä puolueiden kannatuksen suhteen?

”Olen katsellut vaalipiirikohtaisia lukemia ja niiden perusteella äänestysaktiivisuuden nousu tukee viimeisten kannatusmittausten yleistä linjaa. Edellisten vaalien ennakkoäänestykseen verrattuna kolme vilkkainta ovat Satakunta, Pirkanmaa ja Helsinki.”

Borg arvioi, että Satakunnassa äänestysaktiivisuutta nostaa se, että oppositiopuolueiden ääniharavat – demarien Kristiina Salonen ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari – käyvät keskenään kisaa hallitukseen tyytymättömien äänistä.

Pirkanmaalla äänestysintoa taas selittää Borgin arvion mukaan se, että useassa puolueessa – kuten vihreissä – on tiukka sisäinen kamppailu äänistä.

”Helsingissä perussuomalaisten Jussi Halla-aho vetää kovan määrän ääniä. Ja vaalikeskusteluissa näkynyt ilmasto aivan varmasti hyödyttää vihreitä, joka muutenkin vahva puolue Helsingissä.”

Vaali-iltana vihreiden osuus ennakkoäänistä on ollut monesti pienempi kuin varsinaisessa tuloksessa. Osaatko arvioida miten vihreiden kannatuksen kasvu ja toisaalta ennakkoäänestyksen suosio vaikuttavat tähän?

”Tällä vuosikymmenellä ero ei ole ollut enää kuin prosenttiyksikön luokkaa, mutta sitä ennen se on ollut pari prosenttiyksikköä. Olettaisin, että ennakkoäänien ja lopullisen vaalituloksen ero on vihreillä yhdestä kahteen prosenttiyksikköä.”

Miten äänestysaktiivisuuden nousu vaikuttaa mielipidemittausten osuvuuteen?

”Asiaa ei voi tarkastella näin yleisellä tasolla. Kysymys on ihan oikeasti siitä, että miten kukin puolue saa omat kannattajansa liikkeelle. Voi hyvin olla, että vaaliteemojen valossa vihreillä on tässä selvästi aiempia vaaleja suotuisampi asema, sillä vihreiden potentiaalisia äänestäjiä kiinnostavat aiheet ovat olleet esillä sekä vaalikeskustelussa että yhteiskunnallisessa keskustelussa yleisemmin.”

eduskuntavaalit  äänestysaktiivisuus  mielipidemittaukset  gallupit  vaalit  äänestäminen  ennakkoäänestys  Vihreät  perussuomalaiset  sdp  eduskuntavaalit19 




Viite