Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto aikoo pitää yhteyttä puoluekenttään ja järjestöihin myös ministerinä. ”Kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja kansalaisten osaamista pitää käyttää politiikassa paljon nykyistä enemmän.”Iiro Törmä

Pekka Haavisto aikoo pitää yhteyttä puoluekenttään ja järjestöihin myös ministerinä. ”Kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja kansalaisten osaamista pitää käyttää politiikassa paljon nykyistä enemmän.”

Miten puolustat arktista aluetta ja alkuperäiskansoja, ulkoministeri Pekka Haavisto?

25.6.2019 12.43

Jenni Leukumaavaara

Ulkoministeri Pekka Haavisto mukaan EU:n on yhdessä löydettävä vaihtoehtoisia tapoja ympäristövastuulle, jos USA jättää ilmastosopimuksen. Ulkoministerinä Haavisto aikoo puhua ilmaston puolesta ja vastustaa Suomen käpertymistä.

Olet ensimmäinen vihreä ulkoministeri. Miten vihreä ulkoministeri poikkeaa muista?

Ihmisoikeudet, demokratia, hyvä hallinto ja naisten asema nousevat hallitusohjelmassa ulkopolitiikan kärkeen. Yhteistyö Afrikan kanssa ei ole enää vain kehitysyhteistyötä, vaan yhä enemmän poliittista ja taloudellista yhteistyötä. Afrikka on meille tärkeä kumppani myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Taustani rauhanvälityksessä ja Afrikan konflikteissa näkyy varmasti työssäni.


Mitä ulkoministerinä aiot tehdä ilmaston ja ympäristön puolesta?

Ilmasto ja ympäristö ovat esillä kaikissa tapaamisissani. Ulkoministerinä voin tehdä paljon rakentamalla kumppanuuksia niin Afrikassa, Aasiassa kuin Latinalaisessa Amerikassakin. Ulkoministeri tuo myös suomalaisten yritysten osaamista esille esimerkiksi energiateknologiassa.


Timo Soini toi omaa arvomaailmaansa esiin osallistumalla muun muassa rukousaamiaisille. Miten sinä aiot tuoda arvojasi esiin?

Arvoni tulevat esiin ympäristö- ja ilmastolinjauksissa sekä rauhankysymyksissä. Suomalaisessa keskustelussa on ollut käpertyneisyyttä ja ajatusta, että suljetaan rajat ja ollaan täällä hissukseen. Näin ei voi globaalissa maailmassa elää.


Mikä on tärkein tavoitteesi Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle?

Suomen intressi on kansainvälisessä politiikassa aktiivinen EU. Puheenjohtajamaana meidän pitää saada tehtyä selkeitä yhteisiä päätöksiä. Nyt EU näyttää heikolta suurvaltojen rinnalla. Meille on tärkeää, että esimerkiksi kauppasopimuksia noudatetaan, aseriisuntasopimukset ovat voimassa ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan.


Oletko vielä sitä mieltä, että hävittäjät voi ostaa vain ilmastokiltistä maasta?

Kaikissa julkisissa hankinnoissa pitää pohtia ilmastokysymyksiä ja hiilijalanjälkeä. Puolustusvoimat ei voi olla ympäristöharkinnan ulkopuolella. Puolustussektori ja puolustusvälineteollisuus miettivät yllättävän paljon ympäristökysymyksiä. Se on ympäristövaikutusten lisäksi sotilaiden työturvallisuuskysymys.


Miten Suomen tai EU:n pitäisi reagoida, jos USA lupauksiensa mukaisesti jättää ilmastosopimuksen marraskuussa?

On mietittävä vaihtoehtoisia tapoja, miten toimijat kantavat ympäristövastuunsa, jos ei Pariisin ilmastosopimuksen kautta. En osaa vielä arvioida, millainen keskustelu asiasta syntyy. EU:n on yhdessä mietittävä ratkaisuja. Tilannetta vaikeuttaa ilmastokysymysten lisäksi kasvava kaupan protektionismi. Kun se vielä saattaa ajallisesti osua samaan kohtaan kuin brexit, olemme turbulentissa tilanteessa. 


Miten ulkoministerinä puolustat arktista aluetta ja alkuperäiskansoja?

Suomen ihmisoikeuspainotteisuus koskee myös alkuperäiskansoja. Ilmastonmuutoksen vuoksi maapallomme ei kestä sitä, että arktisten alueiden öljy ja fossiiliset polttoaineet otetaan käyttöön.  Öljyn sijaan kannatan esimerkiksi tietoliikenneyhteyksiä ja merikaapelia Aasian ja Euroopan välille.


Hallitusohjelman mukaan Suomi ei vie eikä myy aseita sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia rikkoviin maihin. Miten tämä varmistetaan?

Ulko- ja puolustusministeriö käsittelevät asevientilupia yhdessä, hallitusohjelman ohjaamana. Vaikeimmat rajatapaukset ovat niitä, joissa jonkin maan kautta on valunut aseita sota-alueille. Meidän on tehtävä osamme myös kansainvälisen, laittoman asekaupan kitkemiseksi.


Millainen oli kautesi vihreiden puheenjohtajana?

Puheenjohtajuuden alku loka–marraskuussa oli aidosti vaikea hetki. Ensimmäiset ehdokashankintapuheluni olivat uskonpalauttamiskeskusteluja vihreään liikkeeseen. Kaksien hyvien vaalien jälkeen tuli olo, että suunta on saatu käännettyä. Vaaleissa vihreät aktiivit tekivät mielettömän hienon työn eri puolilla Suomea. Aion kiertää kentällä puheenjohtajuuden jälkeenkin.

Vihreät  ulkoministeriö  ilmastonmuutos 
Viite