Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Monessa kunnassa yksi puolue päättää rahoista, koska se on ollut tapana

4.10.2019

Niina Ratilainen

Käyttäjän Niina Ratilainen kuva
Niina Ratilainen on vaikuttamisen asiantuntija nuorisoalan kattojärjestö Allianssissa. Hän toimi Turun vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja vuosina 2015-2019.

Vietämme nyt demokratian parhaita päiviä. Käsillä ovat kuntien talousarviokäsittelyt. Siis päätökset koulujen ryhmäkoosta, mielenterveyspalveluiden satsauksista, joukkoliikenteen palveluista ja tulevista rakennushankkeista. 

Suuri osa puolueista valmistautuu juuri nyt näihin neuvotteluihin. Suomessa on kuitenkin häkellyttävä määrä kuntia, joissa talousarvioneuvotteluista puuttuu kokonaan neuvottelujen osuus.

Näissä kunnissa puolueet eivät keskustele talouden painotuksista eivätkä valtuustoryhmät tee muutosesityksiä kaupunginjohtajan esittämiin lukuihin. Budjetti hyväksytään sellaisena, kuin se on valmisteltu ja esitelty.

Se on demokratialle merkittävä ongelma.


Raha on valtaa. Yhtäkään merkittävää muutosta ei tehdä, jos sille ei ole varattuna määrärahoja. Puolue voi tehdä valtuustoaloitteita ja tehtailla mielipidekirjoituksia paikallislehdille vaikka joka viikko, mutta niin kauan kuin asioille ei ole varattu budjetissa rahoitusta, ne eivät ole olemassa.

Suomessa on paljon kuntia, joissa raha – tärkein vallankäytön väline – on yksissä hyppysissä.

Tämä kävi ilmi, kun kävimme vihreiden kuntapäättäjien päivillä käsiteltiin sitä, miten valmistautua talousarvioneuvotteluihin ja vaikuttaa niissä menestyksekkäästi.

Moni kysyi, miten talousarviosta pääsisi edes neuvottelemaan.


Kysymys toivottavasti esitetään tänä syksynä myös monen kunnan kaupunginhallituksen pöydässä. Sellaisissa kunnissa, joissa yksi tai kaksi puoluetta on pitänyt valtaa pitkään, kysymys saatetaan esittää ensimmäistä kertaa.

Näissä kunnissa on ylläpidetty ajatusta siitä, että näin on ollut aina tapana toimia. Johdossa on todennäköisesti ykköspuolueen taustoilla valittu kunnanjohtaja.

On tuskin on sattumaa, että silloin ykköspuolueella ei ole tarvetta avata kunnanjohtajan talousarvioesitystä muiden puolueiden muutosesityksiä varten.


Turussa moni
asia olisi toisin, jos puolueet eivät kokoontuisi joka ainoa syksy ruotimaan kaupunginjohtajan tekemää talousarvioesitystä, hiomaan oman puolueen muutokesityksiä ja neuvottelemaan puolueiden välille budjettisopua.

Ilman talousarvioneuvotteluita Turussa olisi suuremmat päiväkotiryhmät ja subjektiivinen päivähoito-oikeus lakkautettu.

Nuorille ei olisi maksutonta ehkäisyä eikä maksuhäiriöisille sosiaalista luototusta. Sairaanhoitajakäynnit terveyskeskuksissa olisivat turkulaisille maksullisia ja kaupungissa olisi vielä nykyistäkin vähemmän pyöräteitä.


Kunnan taloudesta pitää kiinnostua, koska sillä muutetaan asukkaiden arkea ja edistetään puolueen arvoista nousevia tavoitteita.

Vetoan sinuun vihreä kuntapäättäjä: kun pitäjäsi pomo ensi kerralla esittelee talousarvioehdotusta hyväksyttäväksi sellaisenaan, sano hänelle että ryhmäsi haluaa keskustella budjetin arvovalinnoista.

kuntapolitiikka  kuntatalous  demokratia 





Viite