Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Monimuotoisuus

Siltala

Monimuotoisuus
Siltala

25.6.2019 12.41

Lasse Leipola

Luonnon köyhtyminen on vihdoin tänä keväänä noussut puheenaiheeksi. Kevään aikana kaksi raporttia – kotimainen ja kansainvälinen – antoivat synkän kuvan luonnon tilasta. Näiden tieteellisten esitysten rinnalle saatiin myös helpommin sulatettava katsaus aiheeseen, kun toimittaja Juha Kauppisen kirjoittama Monimuotoisuus julkaistiin.

Kirja käy seitsemän esimerkkilajin avulla läpi, mitä Suomen luonnolle on tapahtunut ja tapahtumassa. Kirja on erinomainen esimerkki hyvän toimittajan kyvystä kiteyttää vaikeita ja monimutkaisia kehityskulkuja ymmärrettävään muotoon.

Lopputulosta voisi kutsua viihdyttäväksi, jos se ei olisi niin sydäntäsärkevän surullinen kuvaus luonnon hiipumisesta ja ihmisen välinpitämättömyydestä.

Kirjan suurin ansio on se, että se auttaa ymmärtämään paremmin, mistä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisessä on käytännössä kyse.

Kauppinen nostaa lajien katoamisen rinnalle paikallisten populaatioiden katoamisen ja muistuttaa, että siinä vaiheessa, kun joku laji on uhanalainen, voi olla jo liian myöhäistä pelastaa se.

★ ★ ★ ★ ★

Juha Kauppinen: Monimuotoisuus, kertomuksia katoamisista. Siltala 2019.

monimuotoisuus  juha kauppinen  arviot 
Viite