Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maxim Usik

Maxim Usik

Näin autat ehdokkaasi vaalivoittoon

20.3.2019 9.32

Vesa Sisättö

Haluatko osallistua vaaleihin muutenkin kuin
äänestämällä? Näin menet mukaan kampanjointiin.

 

Liity tukiryhmään


Ehdokkailla on yleensä tukiryhmä, joka käytännössä toteuttaa kansanedustajaehdokkaan vaalikampanjointia.

”Tukiryhmään voi hakeutua esimerkiksi lähettämällä ehdokkaalle viestin sosiaalisen median yksityisviestinä. Joillakin ehdokkailla on netissä kaavake, jonka avulla ryhmään voi hakea”, kertoo vihreiden kampanjapäällikkö Kirsi Syväri.

 

Viritä ystäväsi vaaleihin


Aloita keskusteluja politiikasta ystävien ja tuttavien kesken hyvissä ajoin ennen vaaleja.

”Me politiikkaa aktiivisesti seuraavat ihmiset emme usein käsitä, kuinka yllätyksinä vaalit tulevat vähemmän aihetta seuraaville. Aloita siis keskusteluja. Keväällä on vaalit tulossa, mitäs olette ajatelleet niistä, on hyvä avaus”, kertoo viestintäkonsultti Sallamaari Muhonen.

Hän toimii eurovaaleissa Heidi Hautalan kampanjapäällikkönä.

 

Kuuntele, älä tuputa


Vaaleja koskevissa keskusteluissa ei kannata heti tuputtaa omaa ehdokasta.

”On parempi kuunnella ihmisiä ja saada heidät ylipäänsä ajattelemaan aihetta, kuin heti hokea oman ehdokkaansa erinomaisuutta ja nimeä. Sama koskee sosiaalista mediaa. Vaikka innostus on tarttuvaa, ehdokkaan tuputtaminen herättää torjuntaa”, Muhonen huomauttaa.

 

Jaa tietoa


Tyypillinen vaalikampanjatoiminto on flaijereiden jako.

”Oman ehdokkaan flaikkuja kannattaa pitää mukanaan koko ajan ja jakaa, kun siltä tuntuu. Sen ei tarvitse olla varpaat jäässä -sankaritoimintaa. Esitteitä voi jättää vaikka työpaikan kahvihuoneeseen tai bussin penkille”, Syväri kuvaa.

 

Jaa tietoa myös somessa

Ehdokkaan juttujen jakaminen, kommentointi ja tykkäily sosiaalisessa mediassa on osoitus tuesta.

 

Tee omasta kampanjoinnistasi juttu

”Kerro, kun olet jakamassa flaikkuja tai mukana ehdokkaasi tapahtumassa. Ota kuva itsestäsi ehdokkaasi kanssa ja jaa sitä sosiaalisessa mediassa”, Kirsi Syväri ehdottaa.

”Muista kertoa kun käyt äänestämässä. Someaikanahan mitään ei ole tapahtunut, ellei siitä ole kerrottu somessa.”

 

Kutsu mukaan

Aktivoi ystäviäsi ja tuttaviasi mukaan vaalityöhön. Pyydä ystäväsi mukaan matalan kynnyksen vaalitapahtumiin tai reippaimmat vaikka jakamaan flaijereita tunniksi kanssasi. Monet vaalitapahtumat ja -bileet sopivat myös yhteiseksi ajanvietoksi ja ovat monelle kokemus, jollaiseen ei tulisi yksin menneeksi. Helposti lähestyttävä tapahtuma on esimerkiksi olohuonetentti, jossa ehdokas vierailee kodissa.

 

Kerää lahjoituksia

Jokaisella kympillä on merkitystä kampanjakukkarossa. Ehdokkaiden kampanjoiden tukeminen on nykyään tehty monesti helpoksi. Esimerkiksi vihreiden verkkosivulta löytyy lahjoita ehdokkaalle -sivu, jonka kautta voi valita kenen tahansa vihreän ehdokkaan ja lahjoittaa tämän kampanjaan haluamansa summan.

 

Etsi superlahjoittajia


Kaikki ehdokkaat tarvitsevat rahaa kampanjointiin. Jos olet itse rikas, tai tunnet sellaisia, lahjoittamisen voi viedä toiselle tasolle.

Maria Ohisalolla oli kuuden päivän kampanja, jonka aikana joukko yksityisiä lahjoittajia lupasi tuplata jokaisen lahjoituksen tuhannen euron yhteissummaan saakka”, Syväri kertoo.

 

Suosittele ennakkoäänestystä

Pyri siihen että symppaajat äänestäisivät ennakkoon.

”Ennakkoäänestyksessä annetut äänet ovat jo plakkarissa. Suurin riski vaaleissa kuin vaaleissa on se, että juuri sinun ehdokastasi symppaava ihminen sitten kuitenkin nukkuu vaalien ohitse”, Muhonen sanoo.

 

Tee äänestämisestä helppoa

”Pistäytykää kavereiden kanssa äänestämässä ennakkoäänestyksen aikaan, vaikkapa ruokatunnilla tai ohikulkiessa. Ehdota että hoidetaan se nyt. Tee siitä mukava hetki, joka päättyy vaalikahveihin, -kaljoihin tai -skumppiin. Äänestämiseen riittää pelkkä kuvallinen henkilötodistus, mikä sekin on monelle uusi tieto”, Muhonen muistuttaa.

eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19 




Viite