Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Heidi Hautala (vihr.) on EU-parlamentin varapuheenjohtaja.

Heidi Hautala (vihr.) on EU-parlamentin varapuheenjohtaja.

Neljä tonnia kuussa – ilman valvontaa

17.9.2018

Heidi Hautala

Kansalaiset halutaan saada äänestämään ensi kevään eurovaaleissa. Parlamentin viestintä tekeekin parhaansa, jotta parlamentin saavutukset tulisivat eurooppalaisten tietoon.

Näille viestintäponnisteluille tuli täystyrmäys heinäkuussa. Parlamentin puhemiehistö kieltäytyi asettamasta selkeitä sääntöjä edustajien toimintakulukorvauksille.

Kyseessä on yli 4 000 euron kuukausittainen tuki, joka on tarkoitettu muun muassa toimisto- ja laitehankintoihin. Tällä hetkellä meppien ei tarvitse raportoida korvauksen käytöstä käytännössä mitenkään.


Säännöistä päättävä puhemiehistö
koostuu puhemiehen lisäksi eri poliittisten ryhmien valitsemista varapuhemiehistä. Olin ollut varapuhemiehenä mukana laatimassa esitystä, joka olisi mahdollisimman yksinkertainen, avoimuutta edistävä ja hallinnollisesti kevyt.

Edustaja antaisi kuittimappinsa tai vaikka kuittikenkälaatikkonsa vuosittain tilintarkastajalleen, jolta tarvittaisiin lausunto kulukorvauksen sääntöjen mukaisesta käytöstä. Jos ei tällaista paperia voitaisi toimittaa, sen puuttuminen kirjattaisiin edustajan julkisiin tietoihin.

Puhemiehistö äänesti ehdotuksen nurin äänin 8-6.

Viidestoista ääni olisi ollut puhemies Antonio Tajanin, mutta hänelle näytti riittävän asian junailu taustalla konservatiivisen Euroopan kansanpuolueen ryhmä EPP:n jäsenten mielen mukaan. Suomesta ryhmään kuuluu kokoomus.


Erityisesti saksalaisten mielestä edustajalla on vapaa valtakirja käyttää könttäsumma miten tahtoo. Saksalaiset EPP-juristit ovat pahimpia. Jos asiasta ei synny kotimaassa painetta, parlamentin yhteinen etu ja läpinäkyvyys uhrataan surutta ja jopa täysistunnon päätöksillä pyyhitään pöytää.

”Lahja EU:n vihaajille”, tulos otsikoitiin Itävallassa. Belgian mediassa päätöstä pidettiin ”tyhmääkin tyhmempänä”. ”Ostakaa itsellenne peili”, jutussa kehotettiin. Tanskassa päätös edusti ”EU:n mielipuolisuutta”. Eriasteinen tuohtumus oli vallalla otsikoissa myös Sloveniassa, Espanjassa, Romaniassa...

EU-asioihin erikoistunut Politico summasi asenteen: ”Avoimuus ei meitä koske, olemmehan meppejä”.

Useampi poliittisen ryhmän johtaja tyrmistyi julkisuudesta ja puhemiehistön päätöksestä. Antonio Tajania vaadittiin ottamaan asia uuteen tarkasteluun puhemiehistössä. Hän kuitenkin ilmoitti, etteivät ryhmänjohtajien päätökset millään muotoa sido puhemiehistöä, joka kuunteli Tajania kuin lammaslauma.


Ei ole mitään syytä luovuttaa. Unionin yleinen tuomioistuin kertoo 25. syyskuuta, toimiko parlamentti oikein evätessään kattavalta journalistiprojektilta kulukorvausta koskevia asiakirjoja.

Silloin puhemiehistön salailu nousee uudestaan otsikoihin – ja vaalit ovat vieläkin lähempänä.

euroopan parlamentti  Heidi Hautala  kulukorvaukset 





Viite