Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Anna Autio

Anna Autio

Nuorten toiminta voi ratkaista eurovaalit

2.5.2019 15.44

Riikka Suominen

Huhtikuussa julkaistun mielipidemittauksen mukaan kolmelle neljästä europpalaisesta ilmasto on tärkeä asia äänestyspäätöstä tehdessä.

”Ilmastosta puhutaan nyt muidenkin EU-maiden kuin Suomen politiikassa vakavasti. Keskustelu hyödyttää vihreitä, koska pystymme esittämään enemmän ratkaisuita”, Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala (vihr.) sanoo.

Erityisen tärkeä ilmasto on nuorille. Tuoreen eurobarometrin mukaan kaksi kolmesta nuoresta (15–30-vuotiaasta) pitää ilmaston- ja ympäristönsuojelua EU:n tärkeimpänä asiana.


Maaliskuussa nuorten ilmastotoimia
vaativa koululakko toi reilusti yli miljoona nuorta kaduille ympäri maailmaa. Lakot ovat levinneet Länsi-Euroopasta myös esimerkiksi Tšekkiin ja Italiaan.

"Nuoret ovat onnistuneet kansainvälisesti järjestäytymään ilmaston puolesta tehokkaammin, kuin ympäristöliike on koskaan ennen tehnyt. On viimein tajuttu, että olemme kaikki samassa junassa, joka menee ympäristökriisin vuoksi rotkoon, ellemme tee jotain", sanoo Euroopan vihreiden nuorten puheenjohtaja Katri Ylinen.

”Nyt ilmastoasioista puhutaan niissäkin maissa, joissa vihreät ei ole perinteisesti olleet vahvoja tai ilmastoasiat esillä”, sanoo Euroopan vihreiden nuorten pääsihteeri Teo Comet.

Seuraava lakko järjestetään 24. toukokuuta, vain pari päivää ennen eurovaaleja.


Nuoret ovat pakottaneet
EU-johtajat kiinnostumaan ilmastosta. Esimerkiksi aiemmin koululakkoihin nihkeästi suhtautuneen EPP-ryhmän johtaja Manfred Weber julkaisi huhtikuussa sosiaalisessa mediassa itsestään kuvan yhdessä koululakkojulkkis Greta Thunbergin kanssa.

Vielä ei ole näyttöjä siitä, onko tapaaminen muuttanut keskusta-oikeistolaisen EPP:n ilmastokantoja. EPP:n vaaliohjelma erottuu muista perinteisistä puolueista sillä, että se on kaikkein nihkein ilmastolle. Ryhmä on aktiivisesti vastustanut EU:n kunnianhimoisia päästövähennyksiä.


Saksassa, Hollannissa ja Ruotsissa
liberaalidemokraattinen Alde-ryhmä on menossa vaaleihin vahvalla ilmastoviestillä.

”On tärkeää, että eurovaaleissa puhutaan ilmastosta, tasa-arvosta ja työstä, eikä ainoastaan oikeistopopulistien lempiteemasta maahanmuutosta”, sanoo Comet.

Mutta kun moni puolue nyt puhuu ilmastosta, pitää vihreiden  saada oma ilmastopolitiikka erottumaan.

”Ilmastosta puhuvat kaikki, vaikka samat puolueet torppaavat poliittiset hankkeet.”

Ylisestä on tärkeää, että ilmastoliikkeen nuorille saadaan tieto siitä, että vihreät on se liike, joka myös äänestää ilmaston puolesta.

”Vaikka nuorille hidas parlamentaarinen vaikuttaminen tuntuu kaukaiselta, olisi tärkeää, että aktivismi kantaisi vaaliuurnille saakka.”


Nuorten äänestysaktiivisuus
on erittäin pientä. Vain joka kymmenes 18-24-vuotias suomalainen äänesti vuoden 2014 eurovaaleissa.

Yhtenä syynä tähän Ylinen pitää EU:n yksipuolisia kasvoja.

”Nuoret äänestäisivät enemmän, jos parlamentissa olisi muita kun valkoisia keski-ikäisiä miehiä. Jos he näkisivät, että heidän omaa ryhmäänsä on edustettuna siellä.”

Ylisen mukaan niissä maissa, joissa edustajat ovat monipuolisempia, nuoret äänestävät hiukan enemmän.

”Me tarvitsemme parlamenttiin erinäköisiä, eri-ikäisiä ja -taustaisia edustajia.”

Nuorten äänestäminen on tärkeää siksikin, että laitaoikeistolle, joka vastustaa eurooppalaista yhteistyötä, povataan vaalivoittoa. Nuorten suurempi äänestysaktiivisuus voisi vaikuttaa tähän.

Eurooppanuorten viime vuonna tilaaman tutkimuksen mukaan nuoret kokevat itsensä eurooppalaisiksi ja haluavat enemmän EU:n yhteistyötä.

Euroopan vihreiden nuorten puheenjohtajana Ylinen tapaa nuoria ympäri Eurooppaa. Keskustelun aiheet ovat samoja joka puolella.

”Ilmasto ja perustulo kiinnostavat. Rautateiden parantaminen ja työn tulevaisuus puhuttaa. Monien nuorten toimeentulo on alustatalouden varassa. Se ei tarjoa perinteistä turvaa työntekijöille”, Ylinen sanoo.

eurovaalit  katri ylinen  fyeg  euroopan vihreät nuoret  koululakko  ilmastoliike 




Viite