Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

fokuksen hakua. ”Luin jostain analyysia, että keskustan suurimpia taistoja tulee olemaan taisto vihreiden kanssa. Itse näen, että suurin taisto tulee olla ilmastonmuutosta, köyhyyttä ja kouluttamattomuuta vastaan”, vihreiden puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo sanoo. Kuvassa myös ulkoministeri Pekka Haavisto ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Jenni Leukumaavaara

fokuksen hakua. ”Luin jostain analyysia, että keskustan suurimpia taistoja tulee olemaan taisto vihreiden kanssa. Itse näen, että suurin taisto tulee olla ilmastonmuutosta, köyhyyttä ja kouluttamattomuuta vastaan”, vihreiden puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo sanoo. Kuvassa myös ulkoministeri Pekka Haavisto ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Ohisalo: Varhaiskasvatuksen puutteet haitanneet lapsia liian pitkään

12.8.2019 17.47

Jenni Leukumaavaara

Vihreät haluaa parannuksia varhaiskasvatukseen syksyn budjettiriihessä.

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan koulutukseen on saatava rahaa kaikille koulutusasteille, mutta tämän syksyn budjettiriihessä vihreät haluaa paikata erityisesti varhaiskasvatuksen aukkoja.

”Keskiössä pitää olla se, että varhaiskasvatus laitetaan kuntoon: ryhmäkokoja rajoitetaan ja subjektiivinen päivähoito-oikeus eli varhaiskasvatusoikeus taataan mahdollisimman pian. Tämä on asia, joka on jo liian pitkään haitannut monen lapsen kasvuolosuhteita”, Ohisalo sanoi vihreiden tiedotustilaisuudessa.

Vihreiden hallitusryhmä oli koolla Porvoossa maanantaina.


Koulutusasiat eivät suoraan kuulu vihreiden ministerien tonteille, mutta vihreät aikoo Ohisalon mukaan tukea opetusministeri Li Anderssonia (vas.) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososta (kesk.) koulutuksen aukkojen paikkaamisessa.

Korkeakoulu- ja ammatillisen tutkinnon suorittaminen on tärkeää myös työllisyysasteen nostamisessa. Ilman tutkintoa jääneiden työllisyysaste on vain 43 prosenttia, kun korkeakoulututkinnon suorittaneiden työllisyysaste on reilusti yli 80 prosenttia.

Talouspolitiikan arviointineuvosto julkaisi viime vuonna raportin, jonka mukaan nuorten ikäryhmien koulutustason nousu on pysähtynyt ja 1970-luvun lopulla syntynyt sukupolvi on jäämässä kaikkien aikojen koulutetuimmiksi suomalaisiksi.

Suomessa tapahtunut nuorten ikäluokkien koulutustason nousun pysähtyminen ja 1970-luvun lopulla syntynyt sukupolvi on jäämässä kaikkien aikojen koulutetuimmiksi suomalaisiksi.

Ohisalo huomauttaa, että Suomessa tapahtunut nuorten ikäluokkien koulutustason nousun pysähtyminen on kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellinen.

”Edellinen hallitus leikkasi näköalattomasti koulutuksesta, eikä ymmärtänyt mikä merkitys laadukkaalla koulutuksella ja korkealla koulutustasolla on julkiselle taloudelle pitkällä aikavälillä”, Ohisalo sanoo.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteet peruskoulun tasa-arvon vahvistamisesta, ammattikoulujen opettajien määrän lisäämisestä, jatkuvasta oppimisesta ja korkeakoulujen rahoituksen kasvattamisesta.

Vihreiden varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio ja kansanedustaja Saara Hyrkkö nostavat budjettiriihen tärkeäksi koulutuksen teemaksi myös opiskelijoiden ja nuorten mielenterveyden ja jaksamisen.

”Tämä on myös työllisyyskysymyksen kannalta erittäin ajankohtaista, koska on tärkeää että nuoret pääsevät työelämään työkykyisinä”, Hyrkkö sanoo.Ohisalo kommentoi Porvoossa myös vihreiden ja keskustan vääntöjä hakkuista, kaivoksista ja hiilinieluista.

Ohisalo sanoi uskovansa, että keskustan puheenjohtajavalinta rauhoittaa tilannetta. Hänen mielestään fokuksen pitäisi olla keskinäistä kitkaa isommassa kuvassa.

”Ajattelen, että vihreillä ja keskustalla on paljon saavutettavaa yhdessä. Luin jostain analyysia, että keskustan suurimpia taistoja tulee olemaan taisto vihreiden kanssa. Itse näen, että suurin taisto tulee olla ilmastonmuutosta, köyhyyttä ja kouluttamattomuuta vastaan.”

 

koulutus  Vihreät  keskusta  varhaiskasvatus 
Viite