Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ohittaako ilmasto talouskasvun pakon politiikassa? – ”Päättäjien asenteiden pitäisi muuttua”

18.10.2019 9.30

Jenni Leukumaavaara

Uskotko, että suomalaisessa politiikassa aletaan ilmaston ja ympäristön suojelemisen vuoksi yleisemmin kyseenalaistaa talouskasvua? Asiantuntijamme pitävät muutosta mahdollisena, mutta vaikeana.


Ylen politiikan toimittaja ja politiikan toimittajien 
yhdistyksen puheenjohtaja Maria Stenroos:

”Uskon, että talouskasvun kyseenalaistaminen jää marginaaliin. Päättäjien asenteen pitäisi muuttua niin, että talouskasvu turvataan juuri ilmastoa suojelemalla. Esimerkiksi hallitus ei ole toiminut niin kuin puhuu. Ihmisten arvojen heijastuminen politiikkaan vie aikaa.”


Väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta:

”Tuskin, tosin taantuma hidastaa talouskasvua joka tapauksessa. Sen sijaan hallituksen kannattaisi kyseenalaistaa tavoitteensa budjettitasapainosta. Esimerkiksi Hollanti suunnittelee jopa 50 miljardin rahastoa, josta sijoitetaan infrastruktuuriin, digitalisaatioon, innovaatioihin ja ympäristöystävällisiin projekteihin. Nämä ovat todellisia tulevaisuusinvestointeja!”


Sitran hiilineutraali kiertotalous -vastuualueen johtaja Mari Pantsar:

”Varmasti aletaan kyseenalaistaa ja hyvä niin. Ilmastonmuutoshan on pitkälti aiheutunut ihmisten kulutustottumuksista. Kuulun tosin siihen koulukuntaan, joka uskoo, että kun saamme vähähiiliset investoinnit liikkeelle, talouskin kasvaa.”


Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Jukka Manninen:

”Toivottavasti huomio siirtyy siihen, kuinka uudistumiskykyinen Suomen talous on. Meidän on urakoitava uudenlaisen työn tekemisen puolesta. Se tarkoittaa panostuksia osaamiseen, uusiin teknologioihin ja liiketoimintamalleihin. Nämä keinot uudistavat taloutta pääosin kestävämpään suuntaan.”


Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansan (vihr.) poliittinen erityisavustaja Heikki Sairanen:

”Gallupeissa suurin osa suomalaisista kyseenalaistaa jo nyt sen, että talouden on pakko kasvaa. Kohtuullisuus on intuitiivisesti helpompi ajatus kuin loputon kasvu. Keskustelu talouskasvun välttämättömyydestä on kuitenkin puuduttavaa jankkausta, jonka yhteys tehtyyn politiikkaan on ohutta.”

talouskasvu  Kestävä kehitys  eduskunta  ilmastonmuutos 
Viite