Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Katri Ylinen on Euroopan vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja.

Katri Ylinen on Euroopan vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja.

Onko meillä varaa kauhistella Alabamaa?

20.5.2019

Katri Ylinen

Yhdysvaltojen Alabaman senaatin hyväksymä aborttilaki kauhistuttaa monia. Voimaan astuessaan laki eväisi raskaudenkesketyksen raiskauksen tai insestin uhreilta. Merkillepantavaa on, että joka ikinen lain puolesta äänestänyt oli miespuoleinen republikaani.

Euroopan Unioni pörhistelee edistyksellisiä sulkiaan, mutta totuus on että aborttioikeudet ovat kortilla täällä Euroopassakin.


Maltalla abortti on kokonaan kielletty kaikissa olosuhteissa. Raskaudenkeskeytys vie vankilaan paitsi sen suorittaneen lääkärin, myös naisen, jonka raskaus on keskeytetty. Abortti on Maltalla niin suuri tabu, että monet poliitikot kieltäytyvät yksioikoisesti edes puhumasta aiheesta.

Maltan vihreän puolueen Alternattiva Demokratikan eurovaaliehdokas Mina Tolu otti suuren riskin avatessaan aiheesta julkisen keskustelun viime helmikuussa. Tolu tukee julkisesti kansalaisjärjestöä, joka jakaa tietoa turvallisen raskaudenkeskeytyksen suorittamisesta Maltan ulkopuolella.

Nyt maltalaiset saavat edes tietoa mahdollisuudesta suorittaa abortti Alankomaissa, Espanjassa, ja Englannissa, vaikka edelleen sen jälkeen on vaara joutua vankilaan.

Puolassa raskaudenkeskeytykset sallitaan vain erittäin poikkeuksellisissa tapauksissa. Eli silloin, kun raiskaus on saattanut naisen raskaaksi tai kun odottaja on hengenvaarassa.

Puolan parlamentti yrittää jatkuvasti äärikonservatiivisen Laki ja Oikeus -puolueen johdolla saada läpi tiukennuksia jo nyt äärimmäisen ankaraan aborttilainsäädäntöön.

Toistaiseksi yritykset ovat joka kerta tyssänneet siihen, että tuhannet puolalaiset lähtevät kaduille henkarit kädessä protestoimaan.

Toivoa on niin kauan kuin puolalaiset tekevät niin. Reilu vuosi sitten irlantilaiset kaatoivat kansanäänestyksessä maansa tiukan aborttilain. Euroopan tiukimman aborttilain kaatuminen oli painokas edistysaskel aikana, jolloin kelloja halutaan konservatiivien toimesta kääntää taaksepäin naisten kustannuksella.


EU:lla ei ole virallista
toimivaltaa abortti- tai ehkäisyasioissa, mutta on syytä kysyä, tulisiko olla.

Vaikka me emme pysty suoraan EU:n kautta takaamaan maltalaisten tai puolalaisten oikeuksia turvalliseen raskaudenkeskeytykseen, meillä on mahdollisuus luoda euroopanlaajuisesti painetta muutokseen.

Sekin muutos alkaa äänestämällä eurovaaleissa. Alabama on jälleen muistutus siitä, että seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet eivät koskaan ole itsestäänselvyyksiä.

abortti  seksuaalioikeudet  seksuaaliterveys  eurovaalit 

Viite