Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

outialanko.fi

Outi Alanko-Kahiluoto
ehdolla puheenjohtajaksi. Outi Alanko-Kahiluoto on alustavasti kiinnostunut jatkamaan puheenjohtajana myös puoluekokouksen jälkeen. outialanko.fi

ehdolla puheenjohtajaksi. Outi Alanko-Kahiluoto on alustavasti kiinnostunut jatkamaan puheenjohtajana myös puoluekokouksen jälkeen.

Outi Alanko-Kahiluoto: ”Vaalivoitto saavutetaan asiaosaamisella ja yhteistyöllä”

2.11.2018 11.10

Lasse Leipola

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on todennäköisesti valmis jatkamaan puheenjohtajana myös ensi kesän puoluekokouksen jälkeen. Hän muistuttaa, että nyt valinnan tekee puoluevaltuuskunta ja ensi keväänä puoluekokous. Ja valintojen välillä käydään kahdet vaalit.

”Tilanne ei ole helppo kellekään, ja on oma kysymyksensä puolen vuoden päästä, että pystyykö tai haluaako kaiken tuon läpikäynyt henkilö jatkamaan tehtävässä. Mutta itselläni ei ole mitään estettä sille, ettenkö voisi olla silloinkin ehdolla. Näen oman arvonsa sillä, että vihreiden äänestäjät tietävät, että puolueessa on jatkuvuutta ja ettei puheenjohtaja vaihdu”, Alanko-Kahiluoto sanoo Vihreälle Langalle.

Alanko-Kahiluoto sanoo kokeneensa, että on konkarikansanedustajana puolueelle velkaa sen, että on näin poikkeuksellisessa tilanteessa käytettävissä puheenjohtajan tehtävään.

Kolmannen kauden kansanedustajana hän on ehtinyt osallistua useisiin hallitusneuvotteluihin ja toiminut eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Hän arvioi olleensa mukana kaikissa sellaisissa tilanteissa, joihin poliitikko voi joutua olematta puheenjohtaja.

”Se, ettei ole jokaisen suomalaisen tuntema, ei ole este olla ehdolla, jos on se osaaminen, mitä puheenjohtajalta vaaditaan. Tunnen vihreän politiikan tältä kaudelta ja edellisiltä kausilta läpikotaisin, joten pystyn hoitamaan puheenjohtajan tehtävät tässä vaikeassa tilanteessa.”


Vihreiden valtuuskunnan
huomenna lauantaina tekemä puheenjohtajavalinta ei Alanko-Kahiluodon mielestä ole linjavalinta, vaan valittava puheenjohtaja tulee viemään vihreät eduskuntavaaleihin niillä linjauksilla, joita puolue on toteuttanut jo viime vaaleista lähtien.

”Henkilöinä olemme toki erilaisia. Pekka Haavistolla on hirveän vahvaa osaamista ulkopolitiikassa ja kehitysyhteistyössä, kun taas minun vastuualueeni on ollut enemmän palveluiden puolella, muun muassa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, sivistysvaliokunnassa sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajana olen ollut vastuussa siitä, että tunnen yleispolitiikkaa laajalti.”

Henkilökohtaisesti tärkein teema Alanko-Kahiluodolle on ilmastonmuutoksen torjunta. Toinen hänelle tärkeä teema on köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen.

”Se on itselleni syy tehdä politiikkaa. Ilmastonmuutos ja luonnonsuojelu ovat taas syyt, miksi olen valinnut vihreät.”


Alanko-Kahiluodon mielestä valtuuskunta joutuu pohtimaan asiaa monelta kantilta, sillä toistaiseksi ehdolle asettuneet ehdokkaat eroavat toisistaan muun muassa osaamisalueidensa, tunnettuuden, henkilökohtaisten ominaisuuksiensa ja sukupuoliensa osalta.

”Kaksi edellistä puheenjohtajaa ovat olleet miehiä. Vihreät on kuitenkin tasa-arvoa kannattava puolue, jonka äänestäjistä valtaosa on naisia”, Alanko-Kahiluoto muistuttaa.

Hän kertoo lähettäneensä valtuuskunnalle viime lauantaina kirjeen, jossa hän kertoi olevansa käytettävissä.

”Esittelin itseni ja kerroin, miksi olisin omasta mielestäni hyvä puheenjohtaja juuri tässä tilanteessa. Muuta en ole tehnyt vaan luotan siihen, että valtuuskunta pystyy tekemään viisaan päätöksen ehdolle asettuneiden kesken.”

Alanko-Kahiluoto sai odotella pitkään tietoa puheenjohtajakisan asetelmasta, sillä toinen ehdokas ilmoittautui mukaan vasta eilen torstaina.

”Pidän hirveän hienona, että Pekka Haavisto asettui ehdolle. Olisi ollut sääli, jos muita ehdokkaita ei olisi tullut esiin ennen lauantaita.”


Alanko-Kahiluoto asettaa kevään eduskuntavaalien tavoitteeksi sen, että vihreät nousee valtakunnan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

”Meillä on siihen kaikki mahdollisuudet.”

Alanko-Kahiluoto uskoo, että vaalivoitto saavutetaan asiaosaamisella ja yhteistyöllä. Hänen mukaansa vihreät erottuu sillä, että heidän tarjoamansa ratkaisut – sekä kotimaisiin että globaaleihin haasteisiin – ovat uskottavia ja kestäviä.

”Vaikka Ville Niinistö teki puheenjohtajana aivan loistavaa työtä, ei sellaisia gallup-lukuja olisi saavutettu ilman, että kaikki tekivät parhaansa. Puolueessa on tehty hyvää yhteistyötä puolueen johdon, eduskuntaryhmän, kentän, kaupunginvaltuutettujen ja luottamushenkilöiden kesken.”


Viime lauantaina
puheenjohtajakisaan lähtenyt Alanko-Kahiluoto on ollut tällä viikolla Japanin Kiotossa pitkään suunnitellulla perhelomalla aviopuolison ja aikuisten lasten kanssa. Hän aikoo palata Suomeen vasta alkuviikosta.

”Tarvittaessa voin keskeyttää lomani, mutta lähden siitä, että voin olla kokouksessa läsnä nykyajan teknisiä apuvälineitä käyttäen.”
Viite