Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät

Pekka Haavisto
Lauantaina ehdolla. Pekka Haavisto lähtee havittelemaan vihreiden puheenjohtajan paikkaa. Vihreät

Lauantaina ehdolla. Pekka Haavisto lähtee havittelemaan vihreiden puheenjohtajan paikkaa.

Pekka Haavisto lähtee ehdolle vihreiden puheenjohtajakisaan

1.11.2018 14.00

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto lähtee ehdolle vihreiden puheenjohtajakisaan. Hän ilmoitti asiasta sosiaalisessa mediassa torstaina iltapäivästä.

”Tulevissa eduskunta- ja eurovaaleissa määritellään Suomen suunta. Ilmasto, ihmisoikeudet, koulutuksen laatu, tasa-arvo puhuttavat kaikkia. Vihreiden valtuuskunta kokoontuu valitsemaan uutta puheenjohtajaa lauantaina. Olen kisassa mukana”, Haavisto kirjoitti Twitterissä.

Haavisto kirjoittaa omilla nettisivuillaan, että puheenjohtajan valintatilanne vihreissä on nyt poikkeuksellinen, koska puheenjohtaja voidaan valita joko ensi kesään saakka tai pidemmäksi aikaa.

Haavistoa on ennakkoveikkailuissa pidetty ”ylimenokauden” puheenjohtajana, joka luotsaisi vihreät eduskunta- ja eurovaalien läpi.

”Monet vihreät aktiivit ja vihreiden äänestäjät ovat kysyneet, olisinko valmis puheenjohtajapestiin ensi kesään saakka. Olen harkinnut tätä monelta kantilta. Puheenjohtajan pestiin ryhtyminen viisi kuukautta ennen vaaleja ei ole ihan helpoin homma. Onnistuakseen sellainen yritys tarvitsee myös vihreiltä aivan poikkeuksellista yhtenäisyyttä ja laajaa tukea valitulle puheenjohtajalle.”

Haavisto kommentoi Ylelle, että mikäli tulee valituksi puheenjohtajaksi, hänen työnsä on eduskunta- ja eurovaalien jälkeen todennäköisesti tehty.

”Uskon että ensi kesänä vihreä puoluekokous pääsee valitsemaan monista vaihtoehdoista enkä ajatellut siinä joukossa olla mukana”, Haavisto sanoo Ylelle.


Haaviston päätös
asettua ehdokkaaksi tuli vain kaksi päivää ennen puoluevaltuuskunnan kokousta, jossa päätös puheenjohtajasta tehdään.

Häntä ennen ehdokkuudesta ehti moni kieltäytyä, muiden muassa vihreiden puheenjohtajan sijaisena toiminut Maria Ohisalo. Haavisto kirjoittaa, että olisi pitänyt Ohisaloa erinomaisena puheenjohtajaehdokkaana.

Haavisto kuvailee vihreiden viime kuukausia vaikeiksi.

”Tuntuu, että paljon vihreiden vakavaa työtä ilmastonmuutoksen torjumisessa, luonnon monimuotoisuuden suojelussa, koulutuksen puolustamisessa ja eriarvoisuuden vähentämisessä on jäänyt muunlaisten otsikoiden alle.”

Hän toivoo puheenjohtajan tehtävistä väistyneen Touko Aallon palaavan politiikkaan toipumisensa jälkeen. Aalto on sairauslomalla uupumuksen ja masennuksen vuoksi.

”Ihmisen sairastuminen uupumukseen on aina vakava asia. Se voi tapahtua kenelle tahansa meistä. Toivon, että Touko on täysipainoisesti mukana keväällä vaalityössä”, Haavisto kirjoittaa.

Haavisto on parhaillaan Eritreassa Kirkon ulkomaanavun matkalla.


Haavisto on toiminut vihreissä puolueen alusta alkaen. Hän oli vihreiden puheenjohtajana vuosina 1993-1995.

Haavisto oli puolueen presidenttiehdokas vuosien 2012 ja 2018 vaaleissa jääden molemmilla kerroilla kakkoseksi.

Kansanedustajana Haavisto on ollut vuosina 1987-1999 ja vuodesta 2007 alkaen. Haavistolla on kokemusta myös ministeritehtävistä. Hän on toiminut esimerkiksi ympäristöministerinä ja kehitysministerinä.

Vihreät valitsee puheenjohtajan tulevana lauantaina. Aiemmin ehdolle on ilmoittautunut Outi Alanko-Kahiluoto.


Päivitetty 1.11.2018 kello 15.53: Lisätty Haaviston Ylelle antama kommentti.

Vihreät  politiikka  puheenjohtajavaali 
Viite