Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Sirpa Pietikäinen, Heidi Hautala, Ville Niinistö ja Mauri Pekkarinen
Ratkaisujen viikko edessä. Suomalaismepit tapasivat toimittajia perjantaina Helsingissä. Jos brittiparlamentti hyväksyy Brexit-sopimuksen lauantaina, he pääsevät äänestämään asiasta europarlamentin täysistunnossa ensi viikolla Strasbourgissa.Lasse Leipola

Ratkaisujen viikko edessä. Suomalaismepit tapasivat toimittajia perjantaina Helsingissä. Jos brittiparlamentti hyväksyy Brexit-sopimuksen lauantaina, he pääsevät äänestämään asiasta europarlamentin täysistunnossa ensi viikolla Strasbourgissa.

Pelkona ”häikäilemätön kilpailija” – näin vihreiden Hautala ja Niinistö arvioivat Brexit-sopimusta

18.10.2019 11.23

Lasse Leipola

EU ja Britannia saavuttivat eilen torstaina sopimuksen Brexitistä, eli Britannian EU-erosta, jonka on määrä tapahtua lokakuun lopussa. Sopimus on pääosin sama kuin jo aiemmin sovittu mutta brittiparlamentin hylkäämä versio.

Uudesta versiosta on kuitenkin jätetty pois kohta, jonka mukaan Britannian tulee pitää kiinni nykyisestä lainsäädännöstä esimerkiksi työntekijöiden oikeuksia ja ympäristömääräyksiä koskien.

Vihreät suomalaismepit Heidi Hautala ja Ville Niinistö pelkäävätkin, että Britanniasta saattaa tulla ”häikäilemätön kilpailija”.

”Sopimus mahdollistaa normien alentamisen kilpailukyvyn parantamiseksi”, Hautala sanoi Helsingissä perjantaina järjestetyssä suomalaismeppien lehdistötapaamisessa.

Niinistö korosti, että huoli ei niinkään liity ilmastopolitiikkaan, jossa Britannia on ollut melko kunnianhimoinen.

”Sen sijaan Britannia on ollut melko nihkeä ja vastustanut uutta sääntelyä, kun kyse on ympäristölle haitallisista aineista, maatalouden ympäristömääräyksistä ja työsuojeluun tai työterveyteen liittyvistä asioista. Huoli liittyy siihen, että Britanniassa aletaan käyttämään esimerkiksi sellaisia lannoitteita, jotka ovat EU:ssa kielletty.”


Vihreistä mepeistä poiketen SDP:n Eero Heinäluoma ei pitänyt luontevana, että EU pyrkii erosopimuksessa vaikuttamaan Britannian tulevaan lainsäädäntöön.

”Sen sijaan uudessa kauppasopimuksessa pitää kirjata näistä asioista samaan tapaan kuin muissakin EU:n kauppasopimuksissa”, Heinäluoma sanoi.

Heinäluoma piti suurempana riskinä sitä, että Britannia lähtee kilpailemaan EU:n kanssa verotuksessa. Myös Hautala tunnusti huolen ”veroparatiisista EU:n kyljessä”.


Sopimuksen kohtalon kannalta jännittävin päivä on huomenna lauantaina, kun brittiparlamentti ottaa siihen kantaa. Koska kyseessä on pitkälti sama sopimus, jonka parlamentti hylkäsi jo aiemmin, ei läpimeno ole nytkään varma.

Jos brittiparlamentti hyväksyy sopimuksen lauantaina, siitä äänestetään ensi viikolla europarlamentissa. Suomalaismepit pitävät todennäköisenä, että sopimus saa taakseen parlamentin tuen.

”Parlamentti lisää siihen todennäköisesti päätöslauselman, jossa linjataan tavoitteita tulevaan kauppasopimukseen”, Hautala sanoo.
Viite