Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Ilmastomielenosoittaja
Huoli näkyväksi. Kolmetuhatta nuorta marssi maaliskuussa ilmaston puolesta pelkästään Helsingissä.
Iiro Törmä

Huoli näkyväksi. Kolmetuhatta nuorta marssi maaliskuussa ilmaston puolesta pelkästään Helsingissä.


Perjantain ilmastolakko pohjustaa eurovaaleja: ”Keskeinen kiistakappale laitaoikeiston ja liberaalin demokratian välillä”

23.5.2019 8.22

Riikka Suominen

Ilmastokriisistä muistutetaan eurovaalien alla sadoilla paikkakunnilla perjantaina järjestettävässä ilmastolakossa.

”Minun sukupolveni ei ole vain ilmastokriisin sukupolvi vaan me ollaan jääty myös talouskriisin uhreiksi”, sanoo Euroopan vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Katri Ylinen.

Mielenosoittajien mukaan nyt valittava europarlamentti on todennäköisesti viimeinen, joka voi torjua ilmastonmuutoksen.


Maaliskuussa yli miljoona
nuorta marssi ilmaston puolesta ympäri Eurooppaa.


”Se on selvästi asettanut agendaa politiikalle. On kiinnostava nähdä, kuinka monen aktivismi jatkuu kaduilta äänestysuurnille”, sanoo Ylinen.

Poikkeuksellista on, että ilmastokysymyksestä on tullut koko Euroopan laajuinen vaalikysymys. Ilmastokeskustelua käydään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

”Ilmasto näkyy Youtube-videoiden kommenttiosioissa ja Instagramin kuvavirta näyttää samaa maisemaa nuorista kaduilla ympäri maailmaa”, sanoo Ylinen.

”Eurovaalien kiinnostavimpia juttuja on liikkeiden paluu politiikkaan. Ilmastonmuutos on yksi asia. Siihen kulminoituu moni syvempi poliittinen jako. Ilmastonmuutos on keskeinen kiistakappale laitaoikeiston ja liberaalin demokratian välillä”, sanoo Euroopan vihreiden valtuuskunnassa istuva sosiologi Tuomas Viskari.


Perjantain ilmastolakon
järjestäjän, Fridays for Future -ryhmän, mukaan eniten ilmastomarsseja järjestetään Saksassa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa.

Suomessa mielenosoituksia järjestetään ainakin 13 eri paikkakunnalla.

Nuorten vaatimukset näyttävät saavan vastakaikua myös vanhempien keskuudessa. Ilmastonmuutos on noussut eurooppalaisten äänestäjien neljänneksi tärkeimmäksi vaalikysymykseksi, suomalaisten keskuudessa sen on tärkein.

Kuuntele Katri Ylisen ja Tuomas Viskarin haastattelu Puhekupla-podcastissa.

koululakko  ilmastomarssi  eurovaalit 
Viite