Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Sanomalehtiä
Sammeli Heikkinen

Pistokoe: Kirjoittaako kukaan ilmastosta kuukausi IPCC:n raportin jälkeen?

8.11.2018 14.21

Lasse Leipola

Uusin ilmastoraportti ilmestyi tasan kuukausi sitten. Siitä kirjoitettiin monesta näkökulmasta useiden päivien ajan kotimaisten lehtien sivuilla. Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa päätettiin selvittää, unohtuiko ilmastohuoli kuukaudessa vai oliko muutos pysyvä.

Torstain lehdistä vahvimmin urakasta suoriutui Helsingin Sanomat, jossa oli useita juttuja, joissa oli ilmastonäkökulma. Sen sijaan iltapäivälehdissä ilmastosta ei puhuttu.

Kauppalehden raideliikennettä käsittelevät jutut herättivät vs. päätoimittaja Sammeli Heikkisen huomion, sillä niissä ei mainittu ilmasto- tai ympäristövaikutuksia lainkaan.

”Aina kun meillä Vihreässä Langassa tehdään juttua ratahankkeista, se on melkein aina ilmaston näkökulmasta ja tämä on täysin päinvastainen tapa katsoa asiaa. En usko, että kyse on siitä, että tarkoituksella hyssytellään ilmastoa, vaan että se ei vain tule mieleen olennaisena näkökulmana.”


Pistokokeen perusteella oli huomattavaa myös se, ettei ilmastoajattelu ole juurikaan levinnyt uutissivuilta lehden muihin osiin. Esimerkiksi resepteissä liha ja muut eläinperäiset tuotteet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

”Miksi lehdissä ei ole röökivertailua tai sellaista juttua, millä saat halvimmat kännit? Ne ovat kuitenkin asioita, jotka kuuluvat monen suomalaisen arkeen. Niiden kohdalla ylittyy joku moraalinen raja, joka ei ainakaan vielä ylity halpislentovertailujen tai grillilihareseptien kohdalla”, ilmastotoimittaja Lasse Leipola pohtii.

”Ehkä se muutos vaan vaatii aikansa”, sanoo politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaara.

ilmastonmuutos  journalismi 
Viite