Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Metsää
Suurempi nielu. Poliitikot haluavat kasvattaa Suomen hiilinieluja.Istockphoto

Suurempi nielu. Poliitikot haluavat kasvattaa Suomen hiilinieluja.

Poliitikot haluavat kasvattaa hiilinieluja – mutta kuinka paljon?

6.2.2019 14.45

Lasse Leipola

Metsäpolitiikan tavoitteena on oltava Suomen hiilinielujen kasvattaminen, vastaavat poliitikot Vihreän Langan kyselyyn.

Samassa kyselyssä asiantuntijat muistuttavat, että mahdollisimman suuret hiilinielut tarkoittaisivat hakkuiden lopettamista kokonaan.

Esitimme parillekymmenelle alan asiantuntijalle ja vaikuttajalle väitteen:

”Suomen metsäpolitiikan tavoitteena tulisi olla metsien hiilinielun ja -varaston kasvattaminen mahdollisimman suureksi.”

Kaikki seitsemän kyselyyn vastannutta poliitiikkoa ovat väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä. Puolueista edustettuina ovat keskusta, kokoomus, SDP ja vihreät.

”Tavoitteena on oltava hiilinielujen merkittävä kasvattaminen, jotta vältämme ilmastokriisin ja yli 1,5 asteen lämpenemisen”, sanoo vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen.

Muun muassa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) nostivat ilmastotavoitteen rinnalle myös luonnon monimuotoisuuden suojelemisen ja metsien taloudellisen hyödyntämisen.

”Nieluista ei kannata tehdä repivää kiistaa, vaan parantaa metsien arvoa niin, että ne sitovat hiiltä ja tuottavat erityisesti muovia korvaavia tuotteita ja ylläpitävät luontoa sekä virkistysmahdollisuuksia”, kokoomuksen ilmastopoliitikkona tunnettu Mykkänen sanoo.

Liikasen, Mykkäsen ja Tiilikaisen lisäksi väitteeseen vastasivat eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.), europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.).


Moni kyselyyn vastanneista asiantuntijoista kiinnitti huomiota väitteen epämääräiseen muotoiluun ja aikamääreen puuttumiseen.

”Jos katsotaan asiaa vaikka sadan vuoden aikajänteellä, paras tapa maksimoida varasto on lopettaa metsien hakkuut. Mutta se on täysin epärealistista”, sanoo meteorologian professori Timo Vesala Helsingin yliopistosta.

Samaa mieltä on Helsingin yliopiston metsänhoitotieteen professori Annikki Mäkelä.

”Suurin hiilinielu saavutetaan parin vuosikymmenen aikavälillä, jos hakkuita ei tehdä lainkaan. Realistisemmin nielua voidaan kasvattaa esimerkiksi siten, että pidennetään kiertoaikoja ja myöhennetään harvennuksia.”

Erikoistutkija Laura Sokka VTT:ltä muistuttaa, että päästöjen vähentämistä on ajateltava kokonaisuutena, jossa huomioidaan kaikki sektorit.

”Jos vuosittainen nettohiilinielu pienenee lisääntyneiden hakkuiden vuoksi nykytasosta, tarvitaan enemmän päästövähennyksiä muilla sektoreilla, jotta päästään samaan päästötasoon”, Sokka sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että metsillä on paljon muutakin käyttöä kuin hiilinielu.

”En pidä järkevänä esimerkiksi metsäteollisuuden alasajoa hiilivaraston maksimoimiseksi.”

Vihreä Lanka esitti alan asiantuntijoille ja vaikuttajille kymmenen väitettä hiilinieluista. Väitteet ja täydet vastaukset julkaistaan helmikuun aikana sekä Vihreän Langan verkkosivuilla.

hiilinielut  metsät  metsäpolitiikka  luonnon monimuotoisuus  hakkuut  metsätalous  ilmastonmuutos 
Viite