Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pormestari Turkuun, Helsingistä huolimatta

16.10.2019

Jukka Vornanen

Käyttäjän Jukka Vornanen kuva
Jukka Vornanen on Turun kaupunginhallituksen vihreä varapuheenjohtaja.

Päätös tehtiin selvin luvuin, sillä historiallisesta muutoksesta oli neuvoteltu pitkään.

Lopulta 50 valtuutettua äänesti puolesta, 15 vastaan ja 2 tyhjää, kun Turun kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että kaupungissa siirrytään pormestarimalliin vuonna 2021.

Kiinnostavaa oli, miten Tamperetta pidettiin käydyssä keskustelussa toistuvasti hyvänä esimerkkinä ja Helsinkiä taas ei.


Muutoksen vastustajat puhuivat siitä, miten Helsingin kuntavaalit 2017 kärjistyivät henkilövaaliksi, kuinka pormestariksi valittu Jan Vapaavuori (kok.) hallitsee Helsinkiä itsevaltaisin elkein, miten apulaispormestarien ja toimialajohtajien roolit törmäävät, ja miten pormestaristo on riidellyt julkisesti keskustatunnelista.

Väitteistä viimeisin oli helpoin kumota: pormestarimallissa kaupunkia johtavat poliitikot, ja silloin näkemyserojakin syntyy.

Toisaalta se, että Helsingissä on nähty kahdessa ja puolessa vuodessa yksi näyttävä julkinen konflikti, on aika vähän. Ja on kaupunginjohtajistokin kuulemma joskus joissain kaupungeissa riitaantunut keskenään.

Muunkin kritiikin osalta voi pohtia, liittyvätkö huolet järjestelmään vai persooniin.


Muutokseen liittyy aina riskejä, mutta myös mahdollisuuksia. Kriittisistä puheenvuoroista huolimatta selvä enemmistö asettui Turussa lopulta pormestarimallin kannalle.

Valtuutetut katsoivat, että pormestarimalli selkeyttää poliittisen johdon kokonaisvastuuta – pormestarimallissa poliitikot eivät voi paeta kaupunginjohtajan selän taakse.

Samalla kaupungin kasvot kirkastuvat: kuntalaisille voi olla epäselvää, mitkä ovat kaupunginhallituksen puheenjohtajan tai kaupunginjohtajan roolit ja vastuut, mutta pormestari on pormestari.


Turun tapauksessa tärkeä muutos on se, että kaupungin ylin johto valitaan vastedes vaalikausittain. Edellisessä, vuonna 2012 päätetyssä, Turun johtamisjärjestelmän uudistuksessa kaupunginjohtajalle ja apulaiskaupunginjohtajalle annettiin eläkevirat.

Vihreät vastustivat tuota päätöstä. Ongelma konkretisoitui 2017 vaaleissa, kun vihreistä tuli kaupungin toiseksi suurin puolue, mutta kaupunginjohto pysyi kokoomuksen ja SDP:n otteessa.

Kaupungin ylimmällä johdolla on paljon valtaa. Mikäli valtuuston voimasuhteet muuttuvat vaaleissa, on luontevaa, että se näkyy myös kaupungin ylimmässä johdossa. Pormestarimalli mahdollistaa tämän kaupunginjohtajamallia paremmin.

pormestarimalli  turku  kuntavaalit  kuntapolitiikka 





Viite