Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miljoonat saastutukseen. Valtio tukee pelkästään turvetta tänä vuonna yli 160 miljoonalla eurolla. Turve lasketaan ympäristölle haitalliseksi energiamuodoksi.

Miljoonat saastutukseen. Valtio tukee pelkästään turvetta tänä vuonna yli 160 miljoonalla eurolla. Turve lasketaan ympäristölle haitalliseksi energiamuodoksi.

Professori: Ympäristölle haitallisista tuista saisi helppoja miljardeja valtiontalouteen

23.5.2019 12.03

Riikka Suominen

Nykyinen elämäntapamme on viemässä meitä ekologiseen kriisiin, sanoo ympäristöjohtamisen professori Lassi Linnanen Lahden ja Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

”Kaikki ovat syyllisiä: politiikka on liian löysää, yritykset ovat liian ahneita ja hakevat porsaanreikiä ja kuluttajat ovat liian vastuuttomia”, Linnanen sanoo.

Elinympäristömme pelastaminen vaatii hänen mukaansa systeeminmuutosta, sillä millään yksittäisillä poliittisilla päätöksillä, kulutusvalinnolla tai teknologisilla ratkaisuilla ongelma ei ratkea.

”Infrastruktuurista lähtien asioiden pitää muuttua ja se vie aikaa", Linnanen sanoo.

Hänen mukaansa tehokkain toimi, jota hallitusneuvotteluissa voitaisiin tehdä on ympäristölle haitallisten tukien poisto.

”Se olisi helppo päätös parin miljardin korjausliikkeen tekemiseen. Ei ole järkevää tehdä tulevaisuusinvestointeja ja samalla sahata oksaa.”

 

Ympäristölle haitalliset tuet ovat tukia jotka lisäävät saastuttamista ja luonnovarojen kestämätöntä käyttöä. Tukia on tämän vuoden budjetissa 3,5 miljardin euron edestä. Näin lukee talousarvioesityksessä.

Vihreät on vastauksissaan hallitusneuvottelijalle esittänyt miljardin leikkausta saastuttaviin ja tehottomiin yritystukiin.  Vasemmistoliitto vaati hallitusvastauksissaan ympäristölle haitallisten tukien vähentämistä puolella miljardilla. SDP ei mainitse summia, mutta linjaa, että tukien pitää systemaattisesti muuttua kestävän kehityksen tavoitteita tukeviksi.

ympäristölle haitalliset tuet  yritystuet  haliitusneuvottelut  lassi linnanen  ilmastokriisi 


Lisää aiheesta:Viite