Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Hissuttelu ei asiantuntijoiden mukaan auta nuorten ilmastohdistukseen. Sen sijaan toiminta, päättäjien ilmastoa suojelevat päätökset ja ja ilmastomielenosoitukset luovat toivoa.Iiro Törmä

Hissuttelu ei asiantuntijoiden mukaan auta nuorten ilmastohdistukseen. Sen sijaan toiminta, päättäjien ilmastoa suojelevat päätökset ja ja ilmastomielenosoitukset luovat toivoa.

Psykologit: Ilmastoahdistukseen auttaa vain toiminta

18.5.2019 20.53

Riikka Suominen

Sadat suomalaispsykologit vaativat päättäjiltä ilmastotoimia lasten mielenterveyden ja -oikeuksien puolesta.

Hallitusneuvottelijoille ja euroedustajille osoitettu vetoomus tukee ilmastonmuutoksesta ahdistuneita nuoria.

“Lapset ja nuoret on enenevästi ahdistuneita ja masentuneita ilmastonmuutoksen vuoksi. Mitä pidemmälle kriisi menee, lisää se toivottomuutta ja psyykkistä pahoinvointia”, sanoo vetoomuksen alulle pannut psykologian tohtori Kia Aarnio.


Ilmastoahdistuksen yleisyyttä
ei ole Suomessa tutkittu, mutta Aarnion mukaan se on yleinen keskustelunaihe psykologien ja terapeuttien vastaanotoilla.

Ilmastokriisistä vaikeneminen ei ole Aarnion mielestä vaihtoehto.

”Jos asiasta ei kerrottaisi, se olisi pään pensaaseen panemista. Hiljaisuus on ahdistavampaa. Psykologiassa nähdään, että ahdistavat aiheet pitää käsitellä, eikä tunkea mieleen alimpaan kellariin, josta ne kuitenkin vaikuttavat”, Aarnio sanoo.

Paras tapa lievittää lasten ja nuorten huolta on, että aikuiset yrittävät tehdä parhaansa, luoda toivoa ja kertoa mitä hyvää kehitystä tapahtuu.

”Ilmastonmuutos ratkaistaan ihmisten pään sisällä. Tarvitsemme hiilinieluja, uusiutuvaa energiaa ja muita keinoja. Niiden käyttöönotosta päättävät ihmiset. Psykologeilla on annettavaa siihen, miten ihmisiä motivoidaan vaadittuun muutokseen”, Aarnio sanoo.


Lähes 400 psykologia ja psykologian opiskelijaa sekä Suomen psykologian opiskelijoiden liitto, Psykologien Sosiaalinen Vastuu ja Psykologiliiton eko- ja ympäristöpsykologian työryhmä ojensi sunnuntaiaamuna avoimen kirjeen hallitusneuvottelijoille.

Siinä vaaditaan, että päättäjien ykköstavoitteen pitää olla pysäyttää ilmastonmuutos. Muuten he rikkovat YK:n lasten oikeuksien sopimusta. Sopimuksessa lapsille luvataan oikeus elää turvassa ja tulla kuulluksi omissa asioissaan.

”Nämä eivät nyt täysimääräisesti toteudu”, Aarnio sanoo.

Toissaviikolla ruotsalaiset psykologit julkaisivat vastaavan tukikirjeen ilmastolakkoilijoille. Siinä sanottiin, että hallituksen passiivisuus ilmastotoimissa aiheuttaa nuorten pahoinvointia.

ilmastolakko  ilmastoahdistus  hallitusneuvottelut 
Viite