Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maxim Usik

Piirretty kuvituskuva
Maxim Usik

Puhu ilmastodenialistit suohon

25.6.2019 11.10

Vesa Sisättö

Netissä ilmastonmuutosta väitetään humpuukiksi. Näin väität vastaan ilmastonmuutoksen kieltäjille.

Muista perusasiat

Kasvihuonekaasut lämmittävät ilmakehää. Kasvihuonekaasujen pitoisuuksien nousu on ihmisen aiheuttamaa.

”Tämä tunnetaan hyvin varmasti, sillä se voidaan mitata”, sanoo Ilmatieteen laitoksen ilmastontutkimusohjelman toimialajohtaja Hannele Korhonen.

”Ei ole löydetty sellaista aukkoa, jossa mittaukset romuttaisivat käsityksen siitä, että ihmisten ilmakehään päästämät kasvihuonekaasut ovat ilmastonmuutoksen syynä”, Korhonen tiivistää.

Osoita viestisi yleisölle

Ilmastodenialistin päätä on vaikea tai mahdoton kääntää. Väittelyn tavoite onkin vaikuttaa väittelyn yleisöön.

”Otan usein itse keskustelussa sen asenteen, etten oikeastaan keskustele denialistin kanssa, vaan kirjoitan vastaukseni keskustelun sivustaseuraajille”, sanoo ilmatieteen harrastaja Ari Jokimäki.

Hän kuuluu ilmastodenialistien väitteitä kumoavan Skeptical Science -nettisivuston kirjoittajiin.

Ymmärrä denialismin tavoitteita

Fossiilisten polttoaineiden tuottajat ja oikeistonationalistit ovat löytäneet toisensa, arvioi denialismia Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa tutkiva Martin Hultman.

Oikeistopopulistien tavoite on kylvää epäluuloa tutkijoita ja päättäjiä kohtaan. Fossiilisilla tienaavat kyseenalaistavat ilmiön bisneksensä takia. Osaa tavallisista ihmisistä pelottaa ilmiön suuruus.

”Ilmiö on suuri ja tavat saada se kuriin tuntuvat mahdottomilta. Kieltämällä uhan he torjuvat pelon ja tarpeen muuttaa omaa elämäntyyliään”, sanoo psykologian tutkija Kirsti M. Jylhä Tukholman tulevaisuudentutkimusinstituutista.

Perustele kantasi skeptikolle

Jos ilmastonmuutoksen kieltäjä vaikuttaa vain skeptiseltä, ei trollilta, voi yrittää ymmärtää, mistä vastustus kumpuaa.

”Usein johtopäätökset on tehty yksittäisten tutkimusten pohjalta. Silloin nostan esiin tieteen mekanismin, eli sen, että tutkimus kumuloituu ja kannattaa katsoa tutkimuskentän kokonaiskuvaa”, Jylhä sanoo.

Vaikene denialisti kuoliaaksi

Iso osa sosiaalisen median denialisteista on trolleja, jotka vain kalastavat huomiota. Heidät kannattaa sivuuttaa. Denialismisivustoja tai -linkkejä ei ole syytä jakaa edes kriittisen saatetekstin kera.

Väittelytyökaluja netistä

”Parhaita lähteitä väittelyyn ilmastodenialistien kanssa on Skeptical Science -sivusto. Siellä annetaan vastauksia ilmastodenialistien väitteisiin väite kerrallaan”, kertoo tutkijatohtori Janne M. Korhonen Turun kauppakorkeakoulusta.

Skeptical Science -sivustolla on myös suomeksi käännettyjä artikkeleita.

Ole selkeä ja pysy totuudessa

”Asia pitää osata esittää tarpeeksi yksinkertaisessa muodossa, jotta sivustaseuraaja varmasti ymmärtää asian. On siis itse ymmärrettävä asia. Nettikeskusteluissa on se ongelma, että aina siellä on sellaisia, jotka pyrkivät oikomaan denialistien väitteitä, vaikkeivät selvästikään itse ymmärrä aihetta tarpeeksi”, sanoo Ari Jokimäki.

Osoita valhe

Ilmastodenialistien tyypillinen tekniikka on suoltaa keskusteluun valtava määrä linkkejä lämpötilakäyriin ja blogikirjoituksiin. On uuvuttava virhe yrittää vastata jokaiseen virheelliseen väitteeseen.

”Paras tapa vastata on valita joukosta yksi väite, joka on helposti osoitettavissa vääräksi, eikä yrittää vastata kaikkiin väitteisiin kerralla. Keskustelun kuluessa on tehtävä selväksi, että denialisti on jäänyt kiinni väärän tiedon levittelystä”, Jokimäki neuvoo.

Vaadi vaihtoehtoa

Ilmastodenialistien tavoitteita on muuttaa käsitystä ilmastonmuutoksesta hämäräksi tai epävarmaksi. Tähän riittää se, että vallitsevaa käsitystä pommitetaan kaikenlaisilla vastaväitteillä.

”Denialisteilla ei ole tarjota loogista vaihtoehtoista teoriaa ilmastonmuutokselle. Vaihtoehtoisen teorian pitäisi osata selittää, minne se ihmisen tuottama lämpö katoaa ja mistä ilmaantuu mittauksissa havaittu lämpö”, Hannele Korhonen sanoo.

Salaliittokortilla häviää

Usein nurkkaan ajautunut denialisti väittää, että kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on väärentänyt tietoja, ja koko ilmastopaniikki on salaliitto.

”Ilmastonmuutoksesta puhuvat tuhannet tutkijat. Jos siellä olisi salaliitto, miten se olisi pysynyt salassa?” pohdiskelee Janne M. Korhonen.

”Minun on vaikea nähdä kenen etuja ilmastonmuutossalaliitto palvelisi”, Hannele Korhonen ihmettelee.

Salaliittoväitteen esittäjältä ovat argumentit loppuneet, joten voit julistautua väittelyn voittajaksi.
Viite