Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fred Romero / Flickr (CC-BY)

Katowicen Spodek-areena
Rakennemuutosta. Puolan ilmastokokous järjestetään vanhan hiilikaivoksen paikalle rakennetussa keskuksessa.Fred Romero / Flickr (CC-BY)

Rakennemuutosta. Puolan ilmastokokous järjestetään vanhan hiilikaivoksen paikalle rakennetussa keskuksessa.

Puolan ilmastokokous lähestyy – työntekijöiden oikeudet isäntämaan teema

15.11.2018 14.41

Lasse Leipola

Pariisin ilmastosopimuksen kohtalo on vaakalaudalla joulukuussa. Tuolloin pitäisi sopia sopimusta tarkentavista säännöistä Puolan Katowicessa käytävissä neuvotteluissa.

Säännöistä neuvottelu on ollut vaikeaa, sillä monet maat haluavat ajaa sääntökirjalla omaa etuaan. Samaan aikaan kansainvälinen ilmapiiri on muuttunut, ja moni maa suhtautuu ilmastonmuutoksen torjuntaan nihkeämmin kuin kolme vuotta sitten.

SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka kertoo Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa uskovansa, että jonkinlaiset säännöt saadaan silti aikaan Katowicen kokouksen loppumetreillä.

”En ole ihan vakuuttunut, että sääntökirjasta tulee niin vahva, että voimme olla varmoja siitä, että valtioiden päästövähennykset ovat läpinäkyvästi mitattavissa ja vertailtavissa.”


Björkbacka on seurannut neuvotteluja jo pitkään ammattiyhdistysliikkeestä. Suomen delegaatiossa on perinteisesti mukana varsinaisten neuvottelijoiden lisäksi myös kattava otos eri eturyhmien edustajia – myös ammattiyhdistysliikkestä.

Björkbackan mukaan työntekijöiden edustus on tärkeää, sillä ilmastopolitiikka koskee myös työtä ja työpaikkoja.

”Siirtyminen vähähiiliseen yhteiskuntaan on suuri murros myös työpaikoilla. Työntekijöitä kiinnostaa, miten se tehdään niin, että työntekijöiden ääni kuuluu.”


Neuvottelukielellä kyse on
oikeudenmukaisesta siirtymästä, johon viitataan myös Pariisin sopimuksessa. Käytännössä kyse on halusta varmistaa, ettei esimerkiksi hiilivoiman alasajo johda massatyöttömyyteen.

Tämä on tärkeää joulukuun kokouksen isäntämaalle Puolalle, jonka hiiliteollisuus on yhä merkittävä työllistäjä. Vaikka kysymys ei suoraan liity Pariisin sopimuksen sääntöihin, asia on vahvasti esillä Katowicessa.

”Kun ilmastokokous järjestettiin edellisen kerran Puolassa vuonna 2013, sekä Puolan valtio että ay-liike irtautuivat ilmastopolitiikan edistämisestä. Nyt näyttää paljon positiivisemmalta: työntekijät on saatu vakuutettua siitä, että ilmastopolitiikassa kannattaa olla mukana”, Björkbacka sanoo.




Viite