Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Puolentoista asteen Suomi

21.2.2019

Pekka Haavisto

Käyttäjän Pekka Haavisto kuva
Pekka Haavisto on vihreiden puheenjohtaja.

Talvisessa metsässä on tilaa ja aikaa ajatella. Puiden oksat taipuvat lumen painosta. Narskuva pakkashanki tuntuu suksen alla. Neljä vuodenaikaa.

Ei ole helppoa kertoa Suomesta sellaiselle, joka ei koskaan ole käynyt täällä. Aloitan yleensä kesästä. Aurinko ei laske koskaan. Puut ovat valkoisia, niihin tulee vihreät lehdet. Tuhansia järviä.

Ja sitten on talvi, jolloin maa peittyy lumihuntuun. Aurinko ei nouse ollenkaan. Onneksi järvien päällä voi silloin kävellä. Ja jäähän voi sahata aukon, ja siinä voi käydä uimassa.

Viimeistään tässä kohdassa kuulija sanoo: puhut omiasi.
Mutta tällaisen maan olemme perineet. Tai oikeastaan saaneet lainaksi lapsiltamme.


Ja siellä, kummallisen luonnon keskellä, päätetään asioista demokraattisesti. Osallistutaan vaaleihin ja tuodaan eri vaihtoehtoja esiin.

Yhdessä vaalikaudessa kansan valitsema eduskunta ehtii käsitellä neljä budjettia ja monia lisäbudjetteja, yli tuhat hallituksen lakiesitystä, vajaa tuhat kansanedustajan lakiesitystä, kymmenkunta kansalaisaloitetta.


Kaikki asiat eivät mahdu vaalikauteen. Suurin niistä on ilmastonmuutoksen haasteisiin vastaaminen. Ilmakehän lämpeneminen on pysäytettävä, jotta elinolosuhteet maapallolla säilyisivät. Meidän on rakennettava puolentoista asteen Suomi – ja puolentoista asteen maailma.

Se vaatii muutoksia kaikkeen: asumiseen, rakentamiseen, liikenteeseen, tuotantotapoihin, teollisuuteen, maatalouteen, metsätalouteen…

Tarvitaan ekologinen rakennemuutos. Se vaatii suuria panostuksia koulutukseen, tutkimukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Mutta se on tehtävä.


Suomi pärjää
maailmassa vain osaamisella ja koulutuksella. Tarvitaan koulutuksen kunnianpalautus kaikille koulutusasteille. Kaikki nuoret tarvitsevat toisen asteen koulutuksen, ja sen tulee olla maksuton. Ammatillisessa opetuksessa nuoria ei saa jättää heitteille – lähiopetuksesta ja opinto-ohjauksesta on karsittu liikaa. Korkeakouluissa perustutkimus ja opetus vaativat lisää voimavaroja.

Suomi pärjää, kun kaikki pidetään mukana. Köyhyyden ja syrjäytymisen kierre on katkaistava. Nuorten kohdalla tarvitaan täsmätoimia – Me-säätiön arvion mukaan Suomessa on syrjäytyneitä nuoria jo 66 000. Jokainen syrjäytynyt nuori on liikaa.

Perustulo on malli, joka tarjoaisi kaikille tarpeellista perusturvaa vailla kannustinloukkuja ja byrokratiaa. Tässä mallissa kaiken työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa. Kun ensi vaalikaudella perusturvaa uudistetaan, sitä pitäisi kehittää perustulon suuntaan. Perustulon lisäksi tarvitaan tehokkaampia palveluja.


Aurinkoisessa metsässä, satumaiseman keskellä, kuuluu jostakin ylhäältä kuusesta nopea, korkea ja inttävä sarja “siitju-siitju-siitju”… Olisiko satumaisemassa liikkeellä myös kuusitiainen?

Sen puheenvuoro muistuttaa, että emme ole täällä maapallolla yksin. Meidän on pysäytettävä ihmisen toiminnan seurauksena alkanut kuudes sukupuuttoaalto. Urakka on vasta alussa.

eduskuntavaalit  ilmastonmuutos  Vihreät 

Viite