Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Pekka Haavisto
Avoin keskustelu. Vihreiden Pekka Haavisto tapasi tänään muiden puolueiden johtajia Kesärannassa.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Avoin keskustelu. Vihreiden Pekka Haavisto tapasi tänään muiden puolueiden johtajia Kesärannassa.

Puolueet hakevat yhteistä ilmastopolitiikkaa – Haavisto: Näkemyserot aika suuret

20.11.2018 15.19

Lasse Leipola

Eduskuntapuolueet hakivat tänään tiistaina yhteistä näkemystä ilmastopolitiikkaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kokoon kutsumassa pyöreän pöydän keskustelussa.

Kokouksessa sovittiin, että yhteisen ilmastopolitiikan valmistelua jatketaan vielä tämän vuoden aikana ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) johdolla.

”Hyvä, että tällainen yhteistyö lähtee liikkeelle, mutta puolueiden näkemyserot ovat aika suuret”, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo Vihreälle Langalle.

Hänen mukaansa hallituksen ja opposition yhteiset keskustelut sopivat hyvin tilannekuvan hahmottamiseen suurien linjojen sopimiseen. Esimerkiksi EU-puheenjohtajuuden päälinjoista on linjattu tänä syksynä yhdessä.

”Ilmastopolitiikka on tietysti vähän vaikeamman kertaluokan asia, kun mennään yksityiskohtiin toimenpiteistä. Paholainen piilee yksityiskohdissa. Nielukeskustelu on hyvä esimerkki siitä, että hakkuiden lisäämisen suhteen on erilaisia painotuksia.”

Työryhmässä on määrä pohtia muun muassa, millaisia ilmastopoliittisia tavoitteita Suomi asettaa omalle EU-puheenjohtajuuskaudelleen.

”EU:n sitoutumisessa puolentoista asteen tavoitteeseen on vielä paljon työtä”, Haavisto sanoo.


Sipilä kutsui tiistaisen tapaamisen koolle, kun kansainvälisen ilmastopaneelin raportti osoitti lokakuussa, etteivät nykyiset toimenpiteet riitä ilmastonmuutoksen vakavimpien vaikutusten torjuntaan.

Kansallisen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen piti tiistain tilaisuudessa erilaisia toimia esitelleen alustuksen, minkä jälkeen jokainen puolue kertoi omista näkemyksistään.

Haaviston mukaan vihreiden puheenvuorossa korostettiin hiilineutraaliuden tavoittelemista jo vuonna 2030 eikä vasta 2045 kuten hallitus on linjannut. Toinen vihreiden korostama asia oli hiilinielujen suojeleminen.

”Emme ole innokkaita lisäämään hakkuita”, Haavisto sanoo.

Vihreistä paikalla oli myös varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka piti puheenvuoron ilmasto-oikeudenmukaisuudesta.

”Ilmastoahdistuksen lisäksi ihmisillä on huolta muun muassa siitä, että ympäristöverot ja -maksut lisäävät sosiaalista eriarvoisuutta. Siksi tarvitaan kansallista konsensusta siitä, mitä hyötyä ilmastotoimilla saavutetaan ja miten oikeudenmukaisuus huomioidaan", Haavisto sanoo.

ilmastopolitiikka  hiilinielut  hakkuut  ilmastotiede  ilmastonmuutos 
Viite