Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Voiton jälkeen. Lasse Miettisen mukaan politiikan mannerlaatat liikahtivat sunnuntaina.Sammeli Heikkinen

Voiton jälkeen. Lasse Miettisen mukaan politiikan mannerlaatat liikahtivat sunnuntaina.

Puoluesihteeri Miettinen: Maaginen kymmenen prosentin raja rikki, vanhojen suurten puolueiden aika ohi

15.4.2019 15.59

Sammeli Heikkinen

”Vanhojen suurten puolueiden aika on ohi, nyt on viisi puoluetta kymmenen ja kahdenkymmenen prosentin välissä”, vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen summaa sunnuntain vaalit.

Miettinen väistyy puoluesihteerin paikalta kesäkuun puoluekokouksessa. Hän on tehnyt työtä kuusi vuotta ja toiminut sitä ennen vihreiden järjestösihteerinä vuosikausia. Miettinen on selvästi liikuttunut vaalituloksesta.

”Satatuhatta ääntä lisää, se kuvaa mittaluokkaa parhaiten. Vihreät nousi yli maagisen kymmenen prosentin rajan suurimpien puolueiden joukkoon.”

Kun suuret puolueet ovat aiempaa pienempiä ja niiden väliset erot vähäisiä, jokaisella näistä viidestä puolueesta on mahdollisuus nousta seuraavissa vaaleissa voittajiksi.

”Se tarkoittaa sitä, että ei ole niin ilmeistä, millaisille pohjille hallituskoalitioita muodostetaan. Sellaisella liikeellä, joka tekee työnsä skarpeimmin ja voimallisimmin, on mahdollisuus muuttaa tämän maan suuntaa.”

Nyt saavutettu kaikkien aikojen eduskuntavaalivoitto on Miettisen mukaan vasta lähtökohta.

Vihreät on saanut voiton kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa ja yksissä kuntavaaleissa jatkuvuuden ansiosta.

”Maailman muuttaminen on sitkeyslaji. Vahvuutemme on siinä, että olemme pysyneet viime vuodet siinä ydinviestissä, joka muodostettiin vuosia sitten”, Miettinen sanoo.

Vihreiden linjaa on kehitetty ja toteutettu laajasti jäsenistön kanssa.

”Vihreistä ehdokkaista suuri osa on ollut mukana rakentamassa tätä linjaa, joten he osaavat sanomamme tosi hyvin.”

Juha Sipilän (kesk.) oikeistohallitus loi vihreille ulkoista painetta, joka terävöitti omaa linjaa. Miettisen mukaan hallitus teki käytännössä täysin päinvastaista politiikkaa kuin vihreät olisi halunnut.

Koulutusleikkaukset korostivat vihreiden kampanjointia koulutuksen puolesta, hallituksen hakkuulinja taas metsä- ja monimuotoisuuskeskustelua ja niin edelleen. Näin hallitus itse asiassa auttoi pitämään vihreiden ydinmehun tuoreena.


Vihreiden eduskuntaryhmä
paitsi kasvoi, myös uudistui. Vuonna 2015 valituista kansanedustajista kolme luopui ja viisi putosi vaaleissa. 20:sta edustajasta siis peräti 14 on uusia edustajia.

Lisäksi vihreät saa kesällä uuden puoluesihteerin, uuden puheenjohtajan ja ainakin kaksi uutta varapuheenjohtajaa.

”Koko puoluejohto vaihtuu. Se on iso murros ja olemme uuden äärellä. Mutta kuten Pekka (Haavisto) sanoo, vihreät ei ole yhden miehen show.”

Miettinen muistuttaa, että linjan on muodostanut puolueen koneisto.

”Voi olla levollisin mielin, että se linja jatkuu, jolle on saatu vaaleissa luottamus. Ilmaston, ympäristön, koulutuksen ja tasa-arvon tärkeys ei ole kadonnut minnekään.”

 

Millä ehdoilla hallitukseen kannattaa pyrkiä? Puhekupla-podcastissa Lasse Miettinen analysio vaalitulosta ja kertoo, mitä vihreät on oppinut aiemmista hallituskausista.

eduskuntavaalit19  eduskuntavaalit 
Viite