Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ninara / Flickr (CC-BY)

Jänissuo
Kuin rahaa pankkiin. Suo on hyvä hiilinielu, mutta huono pohja metsälle.Ninara / Flickr (CC-BY)

Kuin rahaa pankkiin. Suo on hyvä hiilinielu, mutta huono pohja metsälle.

Rahat suohon, osingoksi parempi maailma

12.6.2018 10.51

Lasse Leipola

Jokainen voi osallistua päästövähennystalkoisiin leikkaamalla elämänsä päästöjä. Täysin päästötön elämä on liki mahdotonta, mutta vaikeimmin eliminoitavat päästöt voi kompensoida rahoittamalla muita päästövähennyksiä.

Suomen luonnonsuojeluliitto käynnisti toukokuussa Hiilipörssin, jonka ideana on vähentää ojitettujen soiden hiilidioksidipäästöjä. Muihin päästökompensaatiopalveluihin verrattuna Hiilipörssin vahvuus on sen konkreettisuus.

Päästökaupan sijaan päästöjä vähennetään kotimaisissa hankkeissa. Ensimmäinen ennallistamiskohde on Keski-Pohjanmaan Lestijärvellä.


Suomessa on ojitettu jopa kaksi miljoonaa hehtaaria suota, jolla metsä ei kuitenkaan kunnolla kasva. Ojittaminen on kuivattanut turvetta ja aiheuttanut hapettumisreaktion, jossa ilmakehään vapautuu hiilidioksidia.

Hiilipörssin rahoittamassa ennallistamisessa ojat tukitaan, jolloin vesi ei enää karkaa pois vaan sen pinta alkaa jälleen nousta. Vähitellen turpeen hapettuminen lakkaa ja päästöjen syntyminen loppuu.

Ojitettu suo vuotaa ilmakehään noin puolitoista tonnia hiilidioksidia vuodessa. Hehtaarin ennallistaminen maksaa Hiilipörssin kautta 800 euroa. Sen lisäksi, että hiilidioksidin karkaaminen pysähtyy, terve suo toimii hiilinieluna. Vaikka sijoitus on kertaluontoinen, kertautuu ilmastovaikutus vuosittain.

Hiilipörssiin sijoittaminen on käytännössä lahjoitus, josta kaksi kolmasosaa käytetään soiden ennallistamiseen ja loput muuhun luonnonsuojelu- ja kampanjatyöhön.
Viite