Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Rentoa grillikesää!

Iiro Törmä

Kasvispihvejä grillissä
Kuumilla hiilillä. Grilliburgeri syntyy näppärästi.Iiro Törmä

Kuumilla hiilillä. Grilliburgeri syntyy näppärästi.

24.6.2019 11.15

Lasse Leipola

Parhaat kesäruuat syntyvät grillissä ilman turhaa tuskailua.
Vegaanisten uutuustuotteiden ansiosta mikään ei ole niin helppoa ja herkkua kuin hampurilainen grillissä.

1. Valitse täyte

Enää ei tarvitse tuskailla höttöisten juurespihvien kanssa, tai miettiä mistä kasviksesta saisi mukavaa tuntumaa purilaisen täytteeksi.

Kotimaisista moderneista klassikoista Härkiksestä ja Nyhtökaurasta on ollut jo jonkin aikaa pihviversiot, mutta kevään aikana markkinoille on tullut hyviä haastajia.

Beyond Burger on noussut ansaitusti ravintoloiden suosikiksi, mutta kauppojen pakastealtaista löytyy huokeampiakin ja paremmin saatavilla olevia vaihtoehtoja kuten Oumph Burger ja Hälsans Kök Incredible Burger.

2. Valitse sämpylä

Hampurilaissämpylän tehtävä ei ole helppo. Sen pitäisi olla käytännössä huomaamaton, vaikka osuus kokonaisuuden tilavuudesta on selvästi yli puolet. Jos sämpylä tai sen kuori on liian kova, täytteet tursuavat ja tippuvat välistä. Jos sämpylä on liian pehmeä tai hauras, se saattaa hajota ja jälleen täytteet ovat sylissä.

Kaupan valmissämpylät ovat keskimäärin aivan kelvollisia. Joidenkin kauppojen paistopisteissä sekä joissakin leipomossa myydään hampurilaisille tarkoitettuja briossisämpylöitä. Nämä ovat usein kalliimman hintansa arvoisia.

3. Valitse lisukkeet

Vain mielikuvitus on tässä rajana. Klassinen perusyhdistelmä on ketsuppi, sinappi, sipuli ja herkkukurkku. Vegaanisella majoneesilla, salaatilla ja tomaatilla saa raikasta runsautta.

Hampurilaisen voi viedä myös toiseen suuntaan. Kokeile esimerkiksi teriyaki-kastiketta ja kimchiä. Tai uskaltaako joku väittää, ettei ananas toimisi hampurilaisessa BBQ-kastikkeen kanssa?

4. Valmistele

Laita grilli tulille ja ota tarvittavat työvälineet esille. Avaa valitsemiesi tarpeiden pakkaukset. Katso valmiiksi kypsennysohjeet paketeista tai netistä.

5. Paista

Rennon grillaushetken voi pilata sillä, että kaikki palaa hermoja myöten. Siksi kannattaa aina varata riittävästi laskutilaa grillin ympärille. Hiiligrillissä kannattaa myös jättää jokin reuna vähän vähemmän kuumaksi. Sinne voi siirtää liian nopeasti kypsyvät paistettavat rauhoittumaan. Samassa reunassa lämpiävät sämpylät.

6. Kasaa ja nauti

Hampurilainen on luotu käsin syötäväksi, mikä on oivallista, sillä kukaan ei halua kuluttaa lomaansa tiskaten. Jotta hampurilainen on helppo syödä, sitä ei kannata täyttää liikaa. Maltillinen määrä kastiketta ja muutama hyvin valittu täyte riittää mainiosti.


Lisää aiheesta:Viite