Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

istock

Julkisen hoidossa. Hallitusneuvotteluissa sovittiin, että sosiaali- ja terveydenhoito ovat maakunnissa pääosin julkisia palveluita.istock

Julkisen hoidossa. Hallitusneuvotteluissa sovittiin, että sosiaali- ja terveydenhoito ovat maakunnissa pääosin julkisia palveluita.

Säätytalon sotesopu linjassa vihreiden aiempien tavoitteiden kanssa

23.5.2019 14.41

Riikka Suominen

Hallitusneuvotteluissa syntyneen soteratkaisun pääpiirteet ovat samat kuin vihreiden tavoitteet: 18 maakuntaa sekä erillisratkaisu Helsinkiin ja Uudellemaalle, vaaleilla valitut maakuntapäättäjät ja maakunnille verotusoikeus, josta sovitaan parlamentaarisessa valmistelussa.

Vihreiden suurin kipupiste on sotessa ollut aiemmin yksityisten tuottajien kasvava rooli. Yksityistämisen on pelätty lisäävän terveyseroja ja kustannuksia. Nyt sote-palvelut on tarkoitus tuottaa pääosin julkisina palveluina. Yksityisillä ja kolmannella sektorilla on täydentävä rooli.

”Yksityisiäkin sote-tuottajia tarvitaan”, sanoi Anna-Maja Henriksson (rkp) toimittajille Säätytalolla.

”Tämän kanssa voidaan elää. Pääasia että markkinamalli on kuollut ja kuopattu ja palveluita tuotetaan pääosin julkisina palveluina. Maakunnille tulee soten lisäksi pelastustoimi ja ensihoito, eikä niille muuta pidä antaakaan”, kommentoi Helsingin sotelautakunnan vihreä jäsen Kati Juva esitystä Facebookissa.


Mitään erityistä säästövaatimusta
hallitusneuvottelijat eivät aseta sotelle. Edellisen hallituksen tavoite oli säästää uudistuksella kolme miljardia.

"Pitkässä juoksussa digitalisaatio voi tuoda säästöjä", sanoi hallitusneuvottelujen soteryhmää johtava Anu Vehviläinen (kesk).

 


Vihreät on vastustanut ympäristöhallinnon heikentämistä maakuntauudistuksen varjolla. Vielä ei ole tietoa, vaikuttaako kaavailtu maakuntaratkaisu ympäristöhallintoon.

Toistaikseksi vain pelastustoimi ja ensihoito ovat siirtymässä maakunnille, muiden palveluiden tilanne selviää myöhemmin.

 

Edit. 23.5.2019 kl 15.30 lisätty Kati Juvan kommentti

sote  hallitusneuvottelut  Vihreät 
Viite