Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Ilmasto-osaaja. Pitkän rupeaman ympäristöjärjestöissä tehnyt vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen vetää puolueen ilmastopolitiikkaa.Iiro Törmä

Ilmasto-osaaja. Pitkän rupeaman ympäristöjärjestöissä tehnyt vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen vetää puolueen ilmastopolitiikkaa.

Skarppi nörtti

22.9.2018 10.46

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen on sukunsa ensimmäinen vihreä poliitikko, mutta ei suinkaan ensimmäinen poliitikko. Hänen setänsä on SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri, Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen. Myös isänisä toimi demarien kunnanvaltuutettuna Mikkelissä. Äidin eno puolisoineen vaikutti liberaalisen kansanpuolueen riveissä.

”Kenties poliittiset näkemykseni ovat näiden looginen jatkumo”, Liikanen naurahtaa Helsingin keskustassa Lasipalatsin kahvilassa.

Kiinnostus politiikkaan ei kuitenkaan tullut suvusta – Liikasella ei ole nuorisopoliitikkotaustaa eikä politiikka ollut perheessä tärkeässä roolissa – vaan ilmastoahdistuksesta.

Liikasen vastuu vihreissä kasvoi sen jälkeen, kun vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmoitti sairauslomastaan viime viikolla. Varapuheenjohtajat Maria Ohisalo, Hanna Halmeenpää ja Veli Liikanen sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen jakavat Aallon työt sairausloman ajan.

Liikasen vastuulle tulee puheenjohtajan tehtävistä ilmastopolitiikan vetämisen lisäksi yhteydenpito puolueen kenttäväen suuntaan.


Liikanen syntyi
Mikkelissä vuonna 1979 esikoiseksi keskiluokkaiseen perheeseen, jossa isä oli rakennusmestari ja äiti optikko. Pikkusisko työskentelee pappina Lappeenrannassa. Isä kuoli kaksi vuotta sitten. 

”Mittava ilmastoahdistus” luikerteli teini-ikäisen Veli Liikasen tietoisuuteen yläasteella.

”Olen sanonut, että peruskoulu teki minusta ilmastoaktivistin. Luin ja uskoin, kun minulle koulussa ilmastonmuutoksesta kerrottiin.”

Ahdistus purkautui toimintaan ympäristöjärjestöissä.

Liikanen oli mukana erityisesti Luonto-Liitossa, mutta myös Maan ystävissä. Liikanen on esimerkiksi ohjannut Luonto-liiton lastenleirejä (2002-2005) ja ilmastolakikampanjassa (2008-2010) ollut järjestämässä tapahtumia, lobbaamassa kansanedustajia ja osan aikaa ohjausryhmän jäsenenä.

Samoihin aikoihin järjestöissä toimivat myös esimerkiksi Oras Tynkkynen ja Liikasen tavoin Mikkelistä kotoisin oleva Greenpeacen energia-asiantuntija ja ympäristöaktivisti Lauri Myllyvirta. Liikanen sanoo seuranneensa kummankin työtä nuoresta saakka ja ihailleensa heitä aktivisteina.

Poliitikoista Liikanen nostaa esiin muun muassa Ville Niinistön, Emma Karin, Satu Hassin ja Vihreiden nuorten toisen puheenjohtajan Iiris Suomelan.

”Meillä keski-ikäisillä olisi aika paljon opittavaa nuorilta poliitikoilta tässä maailman parantamisessa: esimerkiksi siitä, miten ihmisille puhutaan innostavasti, miten kollegoita tuetaan ja miten valtarakenteita ja patriarkaattia puretaan.”

Poliittisella kartalla Liikanen on lähellä Niinistöä. Vihreiden puoluejohdosta Liikanen on viime eduskuntavaalien vastausten perusteella aavistuksen muita oikeammalla ja liberaalimpi.


Vihreisiin Liikanen liittyi vuonna 2009 ja on edennyt nopeasti puolueorganisaatiossa. Hänellä on kokemusta puoluevaltuustosta ja -hallituksesta.  Varapuheenjohtajaksi Liikanen valittiin kesän 2017 puoluekokouksessa.

Liikanen haluaa ensi keväänä eduskuntaan. Hakemus vihreiden eduskuntavaaliehdokkaaksi Kaakkois-Suomessa on lähetetty. Liikanen oli ehdokkaana kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa. Vuonna 2015 hän keräsi 1709 ääntä. Viime kuntavaaleissa Liikanen sai 832 ääntä, mikä oli toiseksi eniten Mikkelissä.

Moni vihreä olisi mieluusti nähnyt hänet jo nyt eduskunnassa. Vihreiden sisältä Liikasta kuvaillaan skarpiksi, nopeasti laajoja kokonaisuuksia hahmottavaksi ja jämäkäksi joukkuepelaajaksi, jonka kanssa on helppo työskennellä.

Liikanen ajattelee asioita pitkällä tähtäimellä ja näyttää hieman tuskastuvan vaalikeskeiseen julkiseen keskusteluun, koska ”elämää on vaalien jälkeenkin”.

”Veli tekee politiikkaa intohimolla, ja se näkyy välillä aika kiivaina sanankäänteinä ja äänensävyinä. Hänen kanssaan voi väitellä kipakastikin niin, ettei kumpikaan pahastu, vaikka oltaisiin eri mieltä. Arvostan tätä”, eräs vihreiden edustaja kertoo.


Liikasen visiona on, että vihreät on yksi kolmesta suuresta puolueesta: uudistusmielinen ja liberaali puolue, jolla on vahva sosiaalinen vastuu. Ilmastonmuutos ja koulutus ovat vihreiden johtotähtiä myös Liikasen mielestä. Nykyinen hallitus on hänen mielestään moukaroinut hyvinvointivaltiota.

Vihreiden pitäminen julkisuudessa ja ihmisten mielissä vaatii Liikasen mielestä paljon jalkatyötä, tiedon konkretisoimista ja vaikutusmahdollisuuksien antamista. Liikanen puhuu paljon esimerkiksi pyöräilyn ja kävelyn mahdollisuuksien parantamisesta kotikaupungissaan Mikkelissä ja Suomessa.

Liikanen on oppinut, että monet vihreiden arvot jakavat suomalaiset, siis potentiaaliset vihreiden äänestäjät, ovat hankalia tavoittaa. Kahden lapsen isä tietää, etteivät kiireiset ihmiset ehdi torille kahvittelemaan. Siksi hän kampanjoi ennemmin perjantai-iltana kaupan ulkopuolella kuin lauantaina torikojulla.

Liikasen mielestä vihreiden pitää jatkaa samaa työtä, jolla viime vuosien menestys on saavutettu. Hyvään vaalitulokseen tarvitaan paljon konkreettista puhetta ja tekoja. Kenttätyötä ja tunteisiin vetoamista.

”On hyvä, että herätämme tunteita, välillä negatiivisiakin. Ilmastokriisi on yksi esimerkki, jossa ihmiset kaipaavat nyt konkreettisia tekoja.”

Liikanen sanoo itse liikuttuvansa uutisista, joissa kenties kehnoistakin lähtökohdista tuleva ihminen laittaa itsensä likoon ja saa aikaan muutoksen. Viimeksi hän kyynelehti lukiessaan 15-vuotiaasta ruotsalaisesta Greta Thunbergista, joka on ollut koululakossa ja osoittanut mieltään Ruotsin valtiopäivien edustalla, jotta ruotsalaiset poliitikot ymmärtäisivät ilmastonmuutoksen vakavuuden ja sen vaatimat toimenpiteet.

Poppakonsteja hyvään vaalitulokseen ei ole.

”Hyvän vaalituloksen saavuttamiseksi meidän pitää olla uskottavia asioiden puolustajia. Minulla se uskottavuus on ilmastoasioissa.”


Liikanen opiskeli Jyväskylän yliopistossa biologiaa, sosiologiaa, matematiikkaa ja tilastotieteitä.

Nykyisessä työssään nuorisotutkijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksessa Liikanen on tutkinut esimerkiksi etsivää nuorisotyötä, nuorten kansalaisvaikuttamista ja arkisia väkivaltakokemuksia.

Vihreiden varapuheenjohtajuuden ajan Liikanen on tehnyt lyhennettyä työviikkoa.

Varapuheenjohtajana hän sukkuloi Helsingin ja Mikkelin väliä viikottain. Kaupunginvaltuutettuna mielessä pysyy myös ”kepun taju” ja se, että vihreille menestys maakunnissa tulee hyvillä neuvottelukyvyillä ja asiantuntemuksella. Kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelua hän pitää turhana.

”Minusta olisi järjetöntä moittia sitä, että Helsingissä ja isoissa kaupungeissa vihreillä menee hyvin. Meillä muilla on paljon opittavaa Helsingin menestyksestä. Samalla on hyvä muistaa ja ymmärtää, miten politiikka muualla Suomessa hoituu.”

Vapaa-ajallaan Liikanen harrastaa lauta-, rooli- ja tietokonepelejä. Television ääressä perheen kanssa maistuu scifi ja supersankarileffat.

”Olen melko puhdas nörttikulttuurin tuote.”

Vihreät  puoluejohto  ilmastopolitiikka 
Viite