Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Riikka Suominen

Sosten Milla Halme ja Jussi Ahokas tapasivat ilmastomielenosoittajia eduskuntatalon portailla. Tämän vuoden Soste-palkinto jaettiin nuorten ilmastoliikkeelle.Riikka Suominen

Sosten Milla Halme ja Jussi Ahokas tapasivat ilmastomielenosoittajia eduskuntatalon portailla. Tämän vuoden Soste-palkinto jaettiin nuorten ilmastoliikkeelle.

Sote-ala kohtaa ilmastokriisin eturintamassa - mutta alan oma valmistautuminen heikkoa

29.11.2019 14.06

Riikka Suominen

Sosiaali- ja terveysala ei ole valmistautunut riittävästi ilmastonmuutokseen.

Tämä selviää maa- ja metsätalousministeriön viime keväänä julkaisemasta kansallisesta ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelmasta. Sen mukaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriöllä ei ole vielä edes ilmastostrategiaa.

”Sosiaaliala on heikosti varustautunut ilmastonmuutokseen. Syytä olisi, koska ilmastonmuutos osuu ensimmäisenä sote-alan edustamiin hauraassa asemassa oleviin ihmisiin”,  sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas sanoo.

Siksi Soste patistelee nyt alaa ilmastotyöhön. Järjestön omalla kohdalla päästövähennykset tarkoittavat, että kokouksissa tarjotaan kasvisruokaa, ja järjestöristeily siirretään tulevaisuudessa laivalta maihin.

Iso-Britanniassa julkista terveydenhuoltoa järjestävä NHS on jo kymmenen vuotta vähentänyt omia päästöjään.


”Jos ilmastonmuutos toteutuu pahimmalla tavalla, se näkyy sote-sektorilla. Siellä kohdataan ilmastopakolaisten vastaanotto, vieraslajien tuomat taudit ja se, että vanhukset kärsivät helteistä”, sanoo Sosten viestintäpäällikkö Milla Halme.

Jo nyt Suomessakin koettu lääkepula liittyy ympäristökriisiin. Lääkkeistä valtaosa tuodaan ulkomailta. Lääketehtaat on keskitetty Kiinaan, jossa niitä on jopa suljettu tehtaiden aiheuttamien ympäristöongelmien vuoksi, kertoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Ylelle.

Aiemmin lääkeaineiden kuljetukset ovat olleet Saksassa vaikeuksissa Rein-joen kuivuuden vuoksi.

Edit. Korjattu Sosten risteliyn siirtyminen laivalta maihin vasta vuonna 2021. Ensi vuoden risteily on vielä laivalla.

ilmastonmuutos  sote  päästöt 
Viite