Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

outialanko.fi

Heikko esitys. Outi Alanko-Kahiluodon mukaan hallituksen sote-paketti ei täytä mitään sille asetetuista tavoitteista.outialanko.fi

Heikko esitys. Outi Alanko-Kahiluodon mukaan hallituksen sote-paketti ei täytä mitään sille asetetuista tavoitteista.

Sote-paketti ei tyydytä vihreitä: ”Ei täytä mitään asetetuista tavoitteista”

7.11.2018 16.05

Sammeli Heikkinen

Vihreät ei ole tyytyväinen sote-pakettiin, joka lähti tänään keskiviikkona sosiaali- ja terveysvaliokunnasta perustuslakivaliokunnalle.

Vihreiden sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto moittii mallia erittäin monimutkaiseksi.

”Se ei kavenna terveys- ja hyvinvointieroja, ei paranna integraatiota eikä hillitse kustannuksia. Hallituksen sote-malli ei siis täytä mitään niistä tavoitteista, joita sille alunperin asetettiin”, Alanko-Kahiluoto sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa sote-paketin suurin ongelma on kokoomuksen ajama markkinamalli. Sen vuoksi sosiaali- ja terveyspalveluita ei voida sovittaa yhteen.

”Vihreät haluaisi mieluummin edistää valinnanvapautta esimerkiksi tarkkaan harkittujen palvelusetelien avulla.”


Vihreille sopisi se, että sote-malli pohjautuu maakuntiin. Maakunnille pitäisi kuitenkin antaa vihreiden mielestä verotusoikeus.

Hallituksen esittämässä mallissa sitä ei ole. Tämän vuoksi maakuntien ainoa tapa saada palveluille lisärahoitusta olisi asiakasmaksujen nostaminen. Tätä vihreät taas ei halua.

Vihreät kritisoi myös sitä, miten myöhään pakettiin kuuluvia pykäläesityksiä on tuotu valiokunnan käsittelyyn.

”Parlamentarismin periaatetta ei ole kunnioitettu. Valinnanvapauslaista valtaosa on mennyt uusiksi valiokuntakäsittelyn aikana, eikä asiantuntijoilla tai muilla valiokunnilla ole ollut mahdollisuutta kommentoida viimeisintä versiota”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Perustuslakivaliokunta arvioi seuraavaksi, sopiiko sote-paketti perustuslain kanssa yhteen. Jos korjattavaa löytyy, sote ei välttämättä ehdi enää tämän eduskunnan käsiteltäväksi.
Viite