Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Eduskunnan edessä ilmastolakkoilleet saavat perjantaina 15.3. seuraa. Silloin järjestetään nuorten ilmastolakkoja ympäri maailmaan.Iiro Törmä

Eduskunnan edessä ilmastolakkoilleet saavat perjantaina 15.3. seuraa. Silloin järjestetään nuorten ilmastolakkoja ympäri maailmaan.

Suomalainen tiedeyhteisö jakaa ilmastolakkoilevien nuorten vaatimukset

11.3.2019 10.55

Riikka Suominen

”Tieteellinen näyttö ilmastonmuutoksesta ja ihmisen osuudesta siihen on selvää ja kiistämätöntä. Jos emme toimi pian ja päättäväisesti, valtavat luonnontuhot ja jopa sivilisaatiomme romahdus siintävät horisontissa.”

Näin kirjoittavat yli 1 200 suomalaista tutkijaa tänään julkaistussa kirjeessään ilmastolakkoileville nuorille.

Tutkijat, joiden joukossa on muun muassa 140 professoria, tarjoavat täyden tukensa koululaisille, opiskelijoille ja kaikille ihmisille, jotka lakkoilevat vaatiakseen maailman hallituksia toimimaan ilmaston puolesta.

”Erityisesti nuorisolla on oikeus olla vihoissaan tulevaisuudesta, jonka olemme heille jättämässä, jos uhan suuruuteen verrannollista kiireellistä muutosta ei saada aikaiseksi”, kirjeessä lukee.


Lakkoilijoiden ajatus on, että koulussa istuminen ei kannata, mikäli aikuiset tuhoavat heidän tulevaisuuttaan kieltäytymällä vahvasta ilmastopolitiikasta.

”Me tutkijat haluamme osoittaa, että olemme nuorten tukena. Nämä nuoret ovat selkeästi hyvin tietoisia aikakaudesta, jossa he elävät, ja heidän vaateensa ovat linjassa tieteellisen tutkimustiedon kuten IPCC-ilmastopaneelin raportin kanssa”, sanoo tukikirjeen julkaisusta vastaava Helsingin yliopiston  ympäristöpolitiikan väitöskirjatutkija  Roope Kaaronen tiedotteessa.

Ilmastolakkoileva Atte Ahokas, 16, perusteli lauantaina ilmastotapahtumassa Helsingin Oodissa, ettei kyse ei ole lintsauksesta:

”Aikuiset sanovat, että lintsaamme. Kyse ei ole siitä, että halutaan olla pois koulusta. Lakkoilemme, koska haluamme elää.”

Tämän viikon perjantaina järjestetään ympäri maailmaa mielenilmauksia osana kansainvälistä ilmastolakkopäivää.

Suomessa järjestetään suurempia mielenilmauksia Helsingissä sekä Turussa. Lisäksi ilmastolakkoja järjestetään ainakin Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Joensuussa, Vimpelissä, Oulussa ja Rovaniemellä.

ilmastonmuutos  ilmastolakko 
Viite