Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suomen ensimmäiset ilmastovaalit on nyt käyty

15.4.2019

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

En olisi alkuvuodesta pannut rahojani likoon sen puolesta, että eduskuntavaaleissa äänestetään ilmastosta. Politiikan toimittajat olivat varmoja, että edessä ovat vanhusvaalit, sotevaalit tai maahanmuuttovaalit.

Äänestäjät, ennen kaikkea nuoret, päätivät kuitenkin toisin. Saatiin ilmastovaalit.

Ilmasto oli äänestäjien ykkösasia vaaleissa, sen tiimoilta nähtiin vaalikampailun aikaiset suurimmat mielenosoitukset ja lakot, siitä järjestettiin lukuisia erikoispaneeleita, puolueet julkaisivat  ilmasto-ohjelmia, vaalikoneissa oli ensimmäistä kertaa ilmastokysymyksiä ja ehdokkaat, jotka eivät olleet valmiita ilmastotoimiin, olivat altavastaajia...


Ilmasto näkyy myös vaalituloksessa
. Ne puolueet, jotka ajavat kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa voittivat vaalit selvin luvuin: demarit sai kuusi lisäpaikkaa, vihreät viisi ja vasemmistoliitto neljä.

Siitä huolimatta keskustelussa toistuu analyysi, että ilmastoteema hyödytti perussuomalaisia. Jotkut politiikan kommentaattorit jopa esittivät, ettei ilmastosta saisi puhua näin paljon, jotta se ei hyödyttäisi oikeistopopulisteja.

Tämä ajatus on typerä. Kun aihe politisoituu, syntyy sille myös vastavoima. Ilmasto on nyt ensimmäistä kertaa politisoitunut kunnolla Suomessa. Siksi myös ilmastopolitiikan vastustajat ovat aktivoituneet.


Perussuomalaisten kannatuksessa
ei ole kyse siitä, että puolueen ilmastolinjalla olisi tukea. Kuten politiikan tutkija Johanna Vuorelma kirjoitti Twitterissä, perussuomalaiset ei tarjoa vaihtoehtoa vaan kanavan protestille.

Kahdeksan eduskuntapuoluetta on sitoutunut, ainakin periaatteessa, puolentoista asteen ilmastopolitiikkaan.  Perussuomalaiset yrittää saada muut näyttäytymään eliitin yhteisrintamana, jota vastaan he protestoivat.

Vuorelma muistuttaa, että on tämä ei liity politiikan sisältöön, vaan kyseessä on populisteille tyypillinen tyylillinen strategia.

Populistit väittävät, että on olemassa kansa vastaan eliitti -asetelma. Ilmastonsuojelussa tällaista asetelmaa ei ole. Suomalaisten laaja enemmistö haluaa seuraavalta hallitukselta tiukkaa ilmastopolitiikkaa.

ilmastovaalit 





Viite