Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Polttamista pois? Suomi pysyi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kärkikymmenikössä juuri ja juuri.Sammeli Heikkinen

Polttamista pois? Suomi pysyi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kärkikymmenikössä juuri ja juuri.

Suomi pysyi vain täpärästi ilmastonmuutoksen torjunnan kärkikymmenikössä

10.12.2018 13.05

Lasse Leipola

Suomi on ilmastonmuutoksen torjunnassa maailman kymmenenneksi paras. Vielä viime vuonna Suomen edellä oli vain viisi maata, mutta tänään maanantaina julkaistussa Climate Change Performance Index -arviossa Suomen ohitse olivat menneet muun muassa Intia ja Sveitsi.

Yhteensä 56 maata kattavassa vertailussa huomioidaan neljä tekijää: kasvihuonekaasupäästöt, uusiutuvan energian asema, energiankulutus ja ilmastopolitiikka. Päästöjen painoarvo on kaksinkertainen muihin tekijöihin verrattuna.

Esimerkiksi Intia pärjää Suomeen verrattuna, koska maan energiankulutus on väkilukuun suhteutettuna selvästi pienempi, ja viime vuosina se on satsannut uusiutuvaan energiaan.

”Intian päästöt kasvavat, mutta se on luonnollista, kun ne ovat olleet niin pienet”, raportin julkaisseen Germanwatch-ajatuspajan asiantuntija Jan Burck sanoi maanantaina Puolan Katowicessa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ruotsi säilytti kärkipaikkansa ja on selvästi seuraavilla sijoilla olevia Marokkoa ja Liettuaa edellä.

”Nämäkään maat eivät ole täydellisiä”, Burck kommentoi.

Vertailun 60 maasta huonoiten pärjäsivät Saudi-Arabia ja Yhdysvallat. Raportin tekemiseen osallistuneen NewClimate-instituutin perustaja Niklas Höhne sanoi, että raportin antama kokonaiskuva on synkkä, sillä päästöjen nousu jatkuu.

”Toisaalta mahdollisuudet vähentää päästöjä ovat paremmat kuin koskaan, sillä uusiutuvien hinta laskee.”

ilmastopolitiikka 
Viite