Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Täältä jostakin

4.9.2019 15.24

Vesa Sisättö

Jo ensimmäinen aukeama on haaste. Jos pääsee eteenpäin Willemin pilakuvasta, jossa natsityttö kostuttaa Hitler-postimerkkiä jalkovälissään, on hyväksynyt että melkein mitä tahansa voi seurata. Ja niin seuraakin.

Hollantilaissyntyinen, jo 50 vuotta Ranskassa asunut Willem kuuluu Charlie Hebdo -satiirilehden avustajakaartiin.

Alunperin vuonna 1985 ilmestynyt Täältä jostakin -kokoelma on temaattinen kokonaisuus, joka kertoo natseista. Kuvat ovat surrealistisia, irvokkaita ja syvästi häiritseviä.

Mitä esimerkiksi voi sanoa kuvasta, jossa mies makaa mukavalla divaanilla ilman housuja, käsi haaroissaan? Hänen päällään makaa tyytyväinen sika, divaanin jalkopäässä istuu sian häntää pidellen pitkästynyt nainen ja ikkunasta kurkkii iloisesti hymyilevä natsi.

Irvokkailla kuvillaan Willem kertoo, mitä natsismi oli, ja on tänäkin päivänä. Kiiltävän ja siistin porvarillisen kuoren alla muhii tuskien, eritteiden ja väkivaltaisen tukahdetun seksuaalisuuden kaaos.

Natsismi teki tavallisista ja kunnollisista saksalaisista mielipuolisia tappajia. Eikä mikään estä näin tapahtumasta uudelleen.

Willem: Täältä jostakin (Zum Teufel 2019).

Willem on 7.–8.9. järjestettävien Helsingin sarjakuvafestivaalien kunniavieras. Willemiä ja Ville Rantaa haastatellaan sunnuntaina 8.9. klo 14 Kattilahallin lavalla Suvilahdessa. Lisäksi Willemin töiden näyttely on nähtävissä Kolmen Sepän Rosebud-kirjakaupassa. sarjakuvafestivaalit.fi
Viite