Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila / VNK

Hallitusneuvottelujen kuva. Some-hitiksi nousseessa kuvassa vihreät kansanedustajat Bella Forsgrén, Iiris Suomela, Emma Kari ja Maria Ohisalo saapuvat hallitusneuvotteluihin säätytalolle.Laura Kotila / VNK

Hallitusneuvottelujen kuva. Some-hitiksi nousseessa kuvassa vihreät kansanedustajat Bella Forsgrén, Iiris Suomela, Emma Kari ja Maria Ohisalo saapuvat hallitusneuvotteluihin säätytalolle.

Tällä ryhmällä vihreät ajaa asiaansa hallitusneuvotteluissa

13.5.2019 18.38

Sammeli Heikkinen

Vihreät lähti maanantaina hallitusneuvotteluiden toiseen viikkoon 50-henkisellä ryhmällä. Vajaa puolet porukasta on kansanedustajia, loput suurimmaksi osaksi poliittisia avustajia.

Neuvotteluista jäi pois Elina Moisio. Vihreät oli nimennyt Moision työmarkkinoita käsittelevään työryhmään. Moisio jättäytyi kuitenkin neuvotteluista, kun julkisuudessa nousi kohu siitä, että hän on paitsi vihreä poliitiikko, myös viestintävaikuttajatoimisto Milttonin osakas.

”Koen, että rooliini ei liity intressiristiriitaa. Asiasta nousseen keskustelun myötä olen kuitenkin tullut siihen johtopäätökseen, että selvyyden vuoksi on parempi etten jatka vihreiden neuvotteluryhmässä”, Moisio kommentoi tiedotteessa.

Hallitusneuvotteluiden ennakoidaan tiivistyvän viikon loppua kohti, sillä tavoitteiden lisäksi on pakko alkaa puhua myös rahasta.


Vihreiden
eduskuntaryhmästä neuvotteluissa on mukana 19 kansanedustajaa. Pekka Haavisto on puheenjohtajien ryhmässä ja suurin osa muista vihreistä edustajista istuu jossakin niin sanotuista ilmiöpöydistä tai niiden alapöydistä.

Hiilineutraalia ja luonnon monimuotoisuutta käsittelevässä ryhmässä istuu edellisen eduskunnan ympäristövaliokunnan  Satu Hassi ja sen asuntopolitiikka-alaryhmää vetää Tiina Elo.

Suomen kansainvälisyyttä pohtivassa ryhmässä on mukana Inka Hopsu. Turvallista Suomea ajavaan ryhmään ja sen alaryhmiin kuuluvat Iiris Suomela, Jenni Pitko ja Atte Harjanne.

Elinvoimainen Suomi -ryhmässä on Hanna Holopainen, työmarkkinaryhmässä Heli Järvinen ja kestävän talouden ryhmässä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Oikeudenmukainen Suomi -ryhmään ja sosiaaliturvan uudistamista pohtivaan alaryhmään kuuluvat Bella Forsgrén ja kesäkuussa vihreiden puheenjohtajaksi valittava Maria Ohisalo.

Sote-alaryhmässä vihreitä edustaa sote-uudistusta edellisessä eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vääntänyt Outi Alanko-Kahiluoto.

Emma Kari ja Saara Hyrkkö ovat osaamista ja innovaatiota käsittelevässä ryhmässä ja sen johdossa vuorottelee Mari Holopainen Alanko-Kahiluodon kanssa.

Neuvotteluissa on myös laaja poliittinen asiantuntijaryhmä, jolle ei ole annettu erityisiä kysymyksiä pähkäiltäväksi. Vihreistä kansanedustajista tähän joukkoon kuuluvat Noora Koponen, Pirkka-Pekka Petelius ja Mirkka Soinikoski.


Neuvotteluissa on luonnollisesti mukana puoluesihteeri Lasse Miettinen ja koordinointiryhmään kuuluu eduskuntaryhmän pääsihteeri Tiina Kivinen. Koordinointiryhmässä toinen vihreiden edustaja on Ville Hulkkonen, joka toimi Pekka Haaviston virkamiessihteerinä, kun Haavisto oli omistajaohjausministerinä.

Tampereelta neuvotteluissa ovat mukana eduskuntavaaleissa varasijalle jäänyt Sitran vanhempi asiantuntija Oras Tynkkynen sekä eduskunnasta pudonnut Tampereen entinen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen.

Tynkkynen istuu Hassin kanssa hiilineutraaliusryhmässä ja Parviainen on Eurooppa-politiikka-alaryhmän puheenjohtaja.

Tunnettuja vihreitä poliitikkoja ovat myös eduskunnan jättänyt varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää, joka toimii maatalous-alaryhmässä yhdessä Antti Heikkisen kanssa. Heikkinen oli Halmeenpään avustaja eduskunnassa.

Veli Liikanen, niin ikään varapuheenjohtaja, taas kehittää toisessa alaryhmässä liikenneverkkoa yhdessä eduskuntaryhmään kuuluvan avustajan Teemu Huikurin kanssa.


Eduskuntaryhmä on mobilisoitu neuvotteluihin täysipainoisesti. Kaikki poliittiset sihteerit, Katja Alvoittu, Timo Juurikkala, Mari Kröger ja Saila Lindroos ovat työryhmissä, kuten myös lainsäädäntösihteeri Emilia Laaksonen.

Myös kansanedustajien avustajat Heidi Järvenpää, Eetu Kreivi, Ella Keski-Panula, Merja Kähkönen, Sarianna Mankki ovat mukana neuvotteluissa, kuten myös viestintäpäällikkö Henna Hakkarainen ja puoluetoimiston vahvuuteen kuuluva viestintäsuunnittelija Jarno Lappalainen.

Haaviston avustaja Jeri Aalto istuu puolustuspolitiikka-alaryhmässä ja europarlamentaarikko Heidi Hautalan avustaja Tero Suoniemi Eurooppa-politiikka-ryhmässä.

Ajatuspaja Visiosta mukana asuntopolitiikka-alaryhmässä on Riikka Yliluoma. Toinen visiolainen on Vinon perustulotyöryhmää vetänyt Lukas Korpelainen, joka istuu sosiaaliturvan uudistamista pohtivassa ryhmässä.

Vihreistä nuorista neuvotteluissa ovat puheenjohtajat Amanda Pasanen ja Sameli Sivonen.

Julkisten hankintojen asiantuntijayhtiön PTC Servicesin asiantuntija ja puoluevaltuuskunnan entinen varajäsen Jussi Pyykkönen on poliittisen asiantuntijaryhmän jäsen.

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki pohtii alaryhmässä veropolitiikkaa yhdessä toisen apulaispormestarin, Sanna Vesikansan erityisavustajan Heikki Sairasen kanssa. Sinnemäen erityisavustaja Hanna Hannus on taas asuntopolitiikka-alaryhmän sihteeri.

Korjattu 13. kappale klo 11.25: Ville Hulkkonen ei enää työskentele OP-ryhmässä, toisin kuin jutussa aluksi kerrottiin. Korjattu myös virhe, jonka mukaan Elina Moisio on Burton Marstellerin osakas. Oikeasti Moisio on Milttonin osakas.

hallitusneuvottelut  Vihreät 
Viite