Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

iStock

iStock
Analyysi

Terrafamen uraanilupa jäämässä muiden kiperien ydinpäätösten kanssa seuraavalle hallitukselle

25.2.2019 17.36

Sammeli Heikkinen

Seuraavan hallituksen pöydälle on tulossa parikin poliittisesti herkkää ydinturvallisuuskysymystä.

Terrafamen kaivoksen uraanin talteenottolupahakemuksen käsittely näyttää jäävän seuraavalle hallitukselle. Lisäksi sama hallitus joutunee ottamaan kantaa Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalan rakennuslupaan ja mahdollisesti myös Loviisan ydinvoimalan käyttöluvan jatkamiseen.

Jos vihreät on mukana seuraavassa hallituksessa, Terrafamen uraanilupa ja Fennovoiman rakennuslupa voivat olla puolueelle vaikeita paloja.

Vihreät vastusti hallituksessa ollessaan käytännössä samanlaisen uraanin talteenottoluvan myöntämistä Terrafamen edeltäjälle Talvivaaralle. Fennovoimalle annettu myönteinen periaatepäätös taas sai puolueen marssimaan hallituksesta vuonna 2014.


Yhden suuren ydinenergiapäätöksen nykyinen hallitus ehtinee kuitenkin tehdä ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

Säteilyturvakeskus Stuk sai tänään maanantaina valmiiksi lausuntonsa Olkiluoto 3 -voimalan käyttölupahakemuksesta. Stuk arvioi, että ydinvoimala on turvallinen, eikä näe sen käyttölupahakemukselle estettä.

Käyttöluvasta päättää valtioneuvosto. Teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo Vihreälle Langalle, että Olkiluodon lupa-asia yritetään saada hallituksen käsittelyyn ensi kuussa.

”Aikansa valmistelu ottaa, mutta lupaa on laadittu jo jonkin aikaa”, hän kertoo.

Ennen käynnistämistä Olkiluodon uuden voimalan on vielä läpäistävä Stukin tarkastus ja saatava latauslupa ydinpolttoaineen laittamiseen reaktoriin.


Terrafamen kaivoksen
uraanilaitoksen periaatelupapäätös näyttää jäävän seuraavalle hallitukselle.

Laitoksen lupakäsittelyssä odotetaan nyt Stukin lausuntoa. Ydinjätteitä ja ydinmateriaaleja valvovan yksikön johtaja Jussi Heinonen Stukista kertoo Vihreälle Langalle lausunnon laatimisen olevan loppuvaiheessa.

”Kuukausi tai puolitoista menee siihen, että lausunto saadaan valmiiksi. Sen jälkeen se menee ydinturvallisuusneuvottelukunnan käsittelyyn. Siellä lausuntoajat ovat tyypillisesti kuukauden luokkaa. On Temin asia katsoa, miten tämä menee eduskuntavaalien kanssa”, Heinonen sanoo.

Toisin sanoen Stukin lausunto voisi olla työ- ja elinkeinoministeriöllä kahden tai kahden ja puolen kuukauden kuluttua. Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta, hieman yli puolentoista kuukauden kuluttua.

Voiko Terrafamen uraanilaitoslupa siis ehtiä tämän hallituksen käsittelyyn?

”Riippuu pitkälti siitä, milloin lupa tulee Stukista. Vielä on mahdollista, että lupa tulee tälle hallitukselle. On myös mahdollista, että se menee seuraavalle. En lähde arvailemaan enempää”, Temin Liisa Heikinheimo sanoo.


Uraanin talteenottolaitos on ollut melko valmiina Sotkamon kaivoksella jo pitkään. Terrafamen edeltäjä Talvivaara sai jo kertaalleen hallitukselta periaatepäätöksen sen käyttöön.

Lupa myönnettiin 2012 maaliskuussa. Vihreät oli tuolloin hallituksessa, mutta vastusti luvan myöntämistä. Tuolloinen puheenjohtaja ja ympäristöministeri Ville Niinistö arvosteli päätöstä.

Sittemmin korkein hallinto-oikeus kumosi valtioneuvoston päätöksen. Talvivaaran uraaniprojekti hautautui muihin vaikeuksiin ja konkurssiin, mutta Terrafame elvytti sen pari vuotta sitten.

Terrafamen alla kaivoksen taival on ollut vähemmän myrskyisää kuin Talvivaarana, mutta uraanilupa lienee vihreille edelleen vaikea asia, jos puolue seuraavassa hallituksessa on mukana.


Mahdollisen Terrafame-käsittelyn lisäksi seuraavan hallituksen käsittelyyn tulee todennäköisesti Fennovoiman ydinvoimalan rakennuslupa.

Fennovoiman rakennusluvan hakeminen on edistynyt hitaasti.

”Vuoden 2018 lopussa Stukilla ei ollut käytössään (...) tietoja, jotka mahdollistaisivat laitoksen suunnittelun ja tehtyjen analyysien yksityiskohtaisen arvioimisen ja turvallisuusarvion laatimisen”, valvoja kertoo verkkosivullaan.

Sanomalehti Kaleva puolestaan kertoi marraskuussa, että Fennovoiman rakennuslupahakuun menee vielä ainakin kaksi vuotta.

Vihreille Fennovoiman hanke on ollut myrkkyä. Puolue lähti hallituksesta 2014 vastalauseena hallituksen enemmistön myöntämälle voimalan periaatepäätökselle.

Viime kesänä vahvistetussa poliittisessa tavoiteohjelmassa vihreät linjaa suhtautuvansa avoimesti ”vähäpäästöisen ja ympäristöystävällisen teknologian tutkimukseen ja kehittämiseen”.

Ydinvoima ei siis ole lähtökohtaisesti poissuljettua, mutta Fennovoiman hanke saa ohjelmassa piikin, vaikkei sitä nimeltä mainitakaan:

”Viimeisimmät Suomessa tehdyt ydinvoimahankkeet ovat olleet hitaita ja ongelmallisia. Sellaisia emme halua lisää.”

Ensi hallituskaudella päätettäväksi voi tulla myös Fortumin Loviisan ydinvoimalan reaktoreiden käyttöajan jatkaminen, jos Fortum haluaa hakea lupaa.

Loviisan ykkösreaktorin nykyinen käyttölupa on voimassa vuoteen 2027 ja kakkosreaktorin vuoteen 2030.

Korjattu jutusta virhe: ydinturvallisuuslautakunta oikeaan muotoonsa ydinturvallisuusneuvottelukunta.

ydinvoima  politiikka  Vihreät 
Viite