Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Hätätila. Mielenosoituskylttien lisäksi tapahtumassa nähtiin Veriprikaati-performanssiryhmä.Iiro Törmä

Hätätila. Mielenosoituskylttien lisäksi tapahtumassa nähtiin Veriprikaati-performanssiryhmä.

Totuutta, toimintaa ja oikeudenmukaisuutta – kulttuuriväki julisti hätätilan

20.9.2019 15.08

Milo Toivonen

Kulttuuriväki vaatii totuutta ilmastokriisistä ja suoraa puhetta järjestelmän muutoksen kiireellisyydestä. Yli 2 500 kulttuurialan ammattilaisen allekirjoittama ilmaston ja luonnon hätätilajulistus luettiin perjantaina eduskuntatalon portailta.

Paikalle oli saapunut viitisenkymmentä kulttuurialan ammattilaista, poliitikkoa ja ilmastoaktivistia Fridays for Future -ilmastolakkoliikkeen nuorten tueksi.


Hätätilajulistuksessa vaaditaan ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen torjumiseksi totuutta, toimintaa ja oikeudenmukaisuutta.

Julistuksessa vaaditaan muun muassa, että hallitusten ja median on kerrottava totuus ilmastonmuutoksesta ja ekologisen kriisin vakavuudesta ja viestittävä tilanteen vaatiman järjestelmämuutoksen kiireellisyydestä.

Hätätilajulistuksen luki stand up -koomikko Iikka Kivi.

”Mä olen täällä siksi, että mun ei pitäisi olla täällä. Olen stand up -koomikko, tyhjäntoimittaja, monien mielestä joutava leukojen louskuttaja.”

Kivi kuitenkin kiitteli itseään siitä, että oli lähtenyt mielenilmaukseen mukaan.

”Järjestelmän muuttaminen sisältä ja aktivismi eivät ole vaihtoehtoja. Me tarvitaan molempia. Ajattelin, että nyt jätkä ylös sohvalta ja välillä osoittamaan mieltä. Hyvä että lähdin.”

Ilmastohätätilan julistus oli osa kansainvälistä ilmastolakkoa. Lakko jatkuu ensi perjantaina. Suomessa se on ilmastolakon pääpäivä.

ilmastokriisi  ilmastonmuutos  ilmastolakko 
Viite