Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Anna Autio

Anna Autio

Tuhannet marssivat ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

6.4.2019 19.54

Vihreä Lanka

Helsingissä järjestettiin tänään suurin Suomessa koskaan nähty mielenilmaus ilmaston puolesta.

Arviot osallistujien lukumäärästä vaihtelivat poliisin arvioimasta 10 000 osallistujasta järjestäjien arvioon reilusta 20 000 oallistujasta.

"Marssilla oli paljon lapsiperheitä ja sellaisiakin ihmisiä, jotka  eivät yleensä käy mielenosoituksissa”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.

 

Yksi syy ennätykselliseen osallistujamäärään oli, että ilmastosta on puhuttu viime kuukaudet paljon mediassa.

”Ilmastosta on tullut normaali puheenaihe. Ihmiset puhuvat siitä keskenään ja alkavat tiedostaa, miten ilmiö vaikuttaa heidän elämäänsä. Tiedostetaan myös, että päättäjien pitää ratkaista ongelma. Yksittäinen ihminen voi tehdä vain rajallisesti", Rahunen sanoo.

Ilmastomarssi vaati, että Suomen tulee olla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio. Sitä varten puolueeiden täytyy pitää kiinni kunnianhimoisista ilmastolinjauksista.

"Marssi antaa päättäjille luvan ja rohkeutta vaikeisiinkin päätöksiin. Marssilla oli mukana myös esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeen järjestöjä ja urheiluliikettä mikä osoittaa, että eri tahot yhteiskunnassa ovat kyllä valmiita ilmastotoimiin, sanoo tapahtuman järjestäjä Katja Hintikainen.

Hän muistuttaa, etteivät ilmastopäästöt ole kääntyneet laskuun IPCC-raporin jälkeenkään.

”Ei ihmisten huoli katoa, ennen kuin ongelma on ratkaistu.”

 

Marssin järjestäjinä oli yksittäisiä kansalaisia ja järjestöjen ilmastokampanja, jossa ovat mukana BirdLife, Greenpeace, Fingo, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Protect Our Winters, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.


Viite