Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vihreiden varapuheenjohtajaehdokkaat paneelissa
Hyvä tiimi! Vihreiden puoluejohto menee uusiksi ensi viikonloppuna Porissa. Tärkeintä on hyvä joukkue, sanoivat kaikki varapuheenjohtajaehdokkaat. ”Olemme nähneet mitä tapahtuu, kun kaikki eivät seiso puheenjohtajan takana”, Fatim Diarra sanoi. Iiro Törmä

Hyvä tiimi! Vihreiden puoluejohto menee uusiksi ensi viikonloppuna Porissa. Tärkeintä on hyvä joukkue, sanoivat kaikki varapuheenjohtajaehdokkaat. ”Olemme nähneet mitä tapahtuu, kun kaikki eivät seiso puheenjohtajan takana”, Fatim Diarra sanoi.

Tukea kentälle ja Instagramia kansalle, linjasivat vihreiden varapuheenjohtajiksi pyrkivät

11.6.2019 21.07

Jenni Leukumaavaara

Vihreät valitsee ensi viikonloppuna uuden puoluejohdon. Puheenjohtajan ja puoluesihteerin lisäksi valitaan kolmen varapuheenjohtajan ryhmä.

Varapuheenjohtajiksi pyrkivät ehdokkaat kohtasivat paneelikeskustelussa tiistai-iltana Helsingin Musiikkitalon ravintolassa.

”Meidän pitää pyrkiä pääministeripuolueeksi. Siksi ihmisten pitää voida nähdä meissä erilaisia persoonia, joihin he samaistuvat, joita voivat ihailla ja äänestää”, tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja viestintäasiantuntija Jaakko Mustakallio sanoo.

Puoluejohdon moninaisuuden puolesta puhuivat myös muut varapuheenjohtajiksi pyrkivät vihreät ehdokkaat.

”On hyvä sanoa ääneen, että on hyvä että puoluejohdossa on muitakin kuin helsinkiläisiä naisia. Toivon, että meillä on useampaa kuin yhtä sukupuolta puoluejohdossa”, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja yhteiskunnallisen viestinnän ammattilainen Fatim Diarra sanoi.

Helsinkiläiset naiset ovat nousemassa vahvasti puolueen kasvoiksi, sillä Emma Kari valittiin aiemmin tiistaina eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja Maria Ohisalosta tulee lauantaina puolueen puheenjohtaja.


Varapuheenjohtajakolmikkoon halajaa
yhteensä seitsemän henkilöä.

Mustakallion ja Diarran lisäksi ehdolla ovat Sodankylän Viiankiaavan puolustajana tutuksi tullut ja eduskuntavaaleissa vihreiden kolmanneksi parhaan äänisaaliin kerännyt sodankyläläinen Riikka Karppinen, mikkeliläinen nuorisotutkija ja nykyinen varapuheenjohtaja Veli Liikanen, tamperelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Iiris Suomela, paraislainen aikuisopettaja ja kaupunginvaltuutettu Helena Särkijärvi ja helsinkiläinen viiniyrittäjä Petri Viglione.

Ehdokkaista Helena Särkijärvi ei ollut paikalla paneelikeskustelussa.


Varapuheenjohtajien kesken ei noussut esiin merkittäviä näkemyseroja puolueen tilanteesta, resurssien jakamisesta tai varapuheenjohtajien tärkeimmistä tehtävistä.

Kaikkien mielestä eduskuntavaalivoiton mukanaan tuomia varoja on käytettävä paikallisten toimijoiden työn kehittämiseksi.

Voittoisan vihreän aallon jatkamiseksi on huolehdittava ihmisten jaksamisesta ja vaikuttamisen mielekkyydestä myös vaalien välillä.

”Olemme panostaneet viime vuosina strategisesti viestintään. Seuraavaksi on parannettava kentän tukea. Nyt moni on saattanut työskennellä voimiensa äärirajoilla”, Liikanen sanoi.

Kaikki ehdokkaat kannattivat myös parempaa yhteydenpitoa alueellisten toimijoiden, kuten kuntapoliitikkojen, puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän kesken.

Nyt kun puheenjohtajaksi valittava Maria Ohisalo on myös ministeri, varapuheenjohtajien on kierrettävä enemmän kentällä, oltava läsnä kentän arjessa ja oltava valmiita reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Varapuheenjohtajien on myös näyttävä nykyistä enemmän. Jatkokautta hakeva ja myös puoluesihteeriksi ehdolla oleva Veli Liikanen totesi, että tässä hänellä olisi ollut varapuheenjohtajana parantamisen varaa.

Riikka Karppinen ja Iiris Suomela korostivat myös sosiaalisessa mediassa ja uusilla alustoilla näkymisen tärkeyttä.

”Vihreiden vahvuus tulee siitä, että on vahva ja monipuolinen kärki, ja että osaamista ja näkyvyyttä on laajasti alueellisesti tai teemojen puitteissa”, Karppinen kommentoi.

Hänen mukaansa puolue ja varapuheenjohtajat voisivat olla entistä näkyvämpiä myös esimerkiksi Instagramin kaltaisissa sosiaalisen median palveluissa.

”Meistä puhutaan myös instagram-tytteleinä, mikä on mielestäni todellista aliarviointia. Olemme saavuttaneet siellä ihmisiä, jotka eivät muuten käyttäisi minuuttiakaan politiikkaan”, Suomela sanoi.


Eniten ehdokkaiden joukosta erottui Viglione, joka korosti talousvihreää näkemystä ja talousasioiden nostamista tiiviimmin puolueen profiiliin.

”Puolueessamme talousvihreät asiat ovat läsnä, mutta koen että se väylä jolla nämä olisi tuotu laajempaan julkisuuteen, on jäänyt paitsioon.”

Viglionen mielestä vihreät voisi olla vielä enemmän esimerkiksi pienyrittäjien ja eettisen yrittäjyyden puolue.

Etenkin Diarra, Mustakallio ja Liikanen korostivat pitkälle katsovan strategisen ajattelun merkitystä puolueessa. Ja nyt kun vihreistä kiinnostuneiden määrä kasvaa, kaikki halukkaat on myös otettava mukaan. Samalla pitää ymmärtää, ettei kaikkea voi muuttaa yhdessä vaalikaudessa.

”Kun puolue kasvaa, meidän on osallistettava ihmisiä laajasti eikä jäädä pyörimään omiin porukoihimme. Meillä on vähän sellaista taipumusta. On oltava myös malttia ymmärtää, ettei maailma täysin muutu neljässä vuodessa”, Diarra sanoo.

Vihreät  varapuheenjohtaja  puoluekokous 2019 
Viite