Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr/Duncan Hull

Ilmastonmuutos näkyy ympäristössä enemmän kuin poliittisissa ohjauskeinoissa. Katutaiteilija Banksyn kommentti vuodelta 2009.Flickr/Duncan Hull

Ilmastonmuutos näkyy ympäristössä enemmän kuin poliittisissa ohjauskeinoissa. Katutaiteilija Banksyn kommentti vuodelta 2009.

Tutkija: Kuluttajien ilmastotoimiin vetoaminen on vastuunpakoilua

31.8.2018 15.01

Riikka Suominen

Osa ihmisistä on selvästi toisia ihmisiä enemmän syyllisiä ilmastonmuutokseen. Näin sanoo tutkijatohtori Lauri Lahikainen Tampereen yliopistosta.

Hän väitteli tänä vuonna aiheesta yksilöiden vastuu ilmastonmuutoksesta.

”Ilmastoa on käsitelty toisistaan riippumattomien yksilöiden toiminnan seurauksena. Minusta on parempi tarkastella, millaisia valintoja yhteiskunta ohjaa tekemään, ja kenellä on valtaa. Tästä näkökulmasta voi sanoa, että jotkut yksilöt ovat enemmän syyllisiä kuin toiset”, Lahikainen sanoo.

Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan kaksi kolmasosaa vuosien 1850–2010 kasvihuonepäästöistä syntyi vain 90 suuryrityksen toiminnasta. Joukossa oli muun muassa isoja energiayrityksiä.

”Näiden yritysten johtohenkilöillä on isompi vastuu ilmastonmuutoksesta, kuin vaikkapa suomalaisella metsätyöläisellä”, Lahikainen sanoo.

 

Viimeksi tällä viikolla pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ideoi, että autoilijat voisivat hyvittää tankatessaan päästöjään lisämaksulla. Hallituksen ilmastopolitiikka on laajemminkin nojannut vapaaehtoisuuteen ja kansalaisia kannustetaan puolittamaan omat ilmastopäästönsä.

Tutkijan mielestä kansalaisten vapaaehtoisiin toimiin vetoaminen on vastuun välttelyä. Samaan aikaan yhteiskunnan rakenteen tekevät päästövähennyksistä vaikeita.

”Ne, joilla olisi valta vaikuttaa, antavat ymmärtää, että yksilön pitää itse hoitaa asia esimerkiksi jättämällä lennot väliin.”

Yksittäisen kuluttajan vaikutusmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset.

”Minulle ei ole lompakossa niin paljon rahaa, että voisin pistää uusiksi Suomen energiainfrastruktuurin. Kuluttajat eivät myöskään ole järjestäytyneet niin, että kulutusta voisi organisoida tehokkaasti. Yritykset voivat organisoida toimintaansa.”

 

Päästöjä pitää leikata rajusti. Kaikki eivät voita, kun  ilmastonmuutosta hillitään.

”Tällä hetkellä osa ihmisistä hyötyy siitä, että ilmakehään päästetään lisää hiilidioksidia. Päästövähennykset voivat  aiheuttaa, että esimerkiksi energiayhtiöiden suuromistajat voivat menettää etunsa. Mutta heidän varallisuutensa ei ole oikeudenmukaisesti hankittua, jos sillä tuhotaan muiden elämänmahdollisuudet.”


Ilmastoon voi vaikuttaa
muutenkin kuin kulutusvalinnoilla, Lahikainen painottaa. Kansalainen voi liittyä puolueeseen tai osallistua keskusteluun esimerkiksi Twitterissä.

”Kuluttajat ovat aina yksilöitä. Olisi tärkeämpi miettiä tapoja joissa toimimme ilmaston puolesta yhdessä.”

 

Koko Lauri Lahikaisen haastattelu Puhekupla-podcastissa. Kuuntele täällä.

ilmastopolitiikka  ilmastonmuutos  kulutusvalinnat 




Viite