Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr White House

Ilmastodenialismi on keskeinen arvo monille muukalaisvastaisille liikkeille. Viime syksynä Donald Trump piti veropuheensa öljynjalostamolla Pohjois-Dakotassa.Flickr White House

Ilmastodenialismi on keskeinen arvo monille muukalaisvastaisille liikkeille. Viime syksynä Donald Trump piti veropuheensa öljynjalostamolla Pohjois-Dakotassa.

Tutkimus: Ilmastonmuutoksen kieltäminen linkittyy oikeistonationalismiin

20.8.2018 16.55

Riikka Suominen

Ilmastodenialismi, konservatiivisuus ja muuukalaisvastaisuus kulkevat käsi kädessä, osoittaa tuore tutkimus.

Viime vuosina ilmastodenialismi eli käsitys siitä, ettei ihminen aiheuta ilmaston lämpenemistä, on saanut lisää näkyvyyttä.

”Kaksi ryhmää: fossiilisten tuottajat ja oikeistonationalistit ovat löytäneet toisensa. Se on tehnyt näkemyksestä entistä ajankohtaisemman samaan aikaan, kun aikaikkuna ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi kutistuu”, sanoo tekniikan dosentti Martin Hultman Chalmersin teknisestä korkeakoulusta.

Hultman johti tutkimusta ilmastonmuutoksen kieltäjistä Norjassa. Tutkimuksessa tarkasteltiin verkostoja ja ajatuksia, jotka edistävät ilmastodenialismia. Erityisesti tutkijat keskittyivät fossiilisten talteenottajiin, oikeistonationalisteihin ja konservatiivisiin ajatushautomoihin. Tutkimuksessa näiden välillä voitiin vahvistaa yhteys.


Hultmanin mukaan ilmastodenialismi on keskeistä monille eurooppalaisille oikeistonationalistisille liikkeille.

”Liikkeiden vaikutus kasvaa. Näemme kehityksen Tanskassa ja Norjassa sekä brittipuolue Ukipissa ja ranskalaisessa Front Nationalessa. Myös ruotsidemokraatit epäilevät kansallista ilmatieteen laitosta SMHI:ta, vastustavat ilmastolakeja ja kutsuvat ilmastodenialisti Vaćlav Klausia vapaussankariksi. Ilmiselvin esimerkki ilmiöstä on Trumpin hallinto”, Hultman sanoo Chalmersin korkeakoulun tiedotteessa.

Chalmersin tekninen korkeakoulu koordinoi kansainvälistä tutkijaverkostoa, joka kartoittaa ilmastonmuutoksen kieltäjiä.

”Ilmiötä ei pidä sivuuttaa vain varakkaiden fossiiliteollisuuteen linkittyneiden konservatiivimiesten puuhana, vaikka sellainen ryhmä onkin vaikutusvaltainen. Sen sijaan pitää ymmärtää, mitkä mekanismit estävät puuttumasta kasvihuonepäästöihin, vaikka niiden vaikutukset on tiedetty jo vuosikymmeniä”, sanoo Hultman.

Hänen mukaansa fossiiliteollisuuden taloudellinen vaikutusvalta on suuri. Ihmisten on myös vaikea tajuta, miten oma elämäntapamme tuhoaa elämisen edellytyksiä. Tutkijat listaavat erilaisia ilmastodenialismin muotoja:

  • Organisoidut denialistiryhmät. Suomessa esimerkiksi   Ilmastorealismia-blogi kuuluu tähän kategoriaan.
  • Puoluepoliittinen denialismi, kuten ruotsidemokraattien ja perussuomalaisten ilmastopolitiikka.
  • Ilmastodenialistinen toiminta, kuten se, että poliitikot satsaavat lentoliikenteen lisäämiseen, vaikka maan ilmastopolitiikka vaatii päästövähennyksiä.
  • Arkidenialismi, mikä näkyy siinä, että ilmastouhasta huolimatta ihmiset jatkavat kaukomatkailua ja lihansyöntiä.
Edit 20.8.2018 Poistettu tieto, että Ilmastorealismia olisi professori Antero Järvisen blogi.
Edit 21.8.2018 Korjattu Ilmastorealismi-blogin nimi oikeaan muotoon Ilmastorealismia.

ilmastonmuutos  ilmastodenialismi 
Viite