Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila / VNK

Enemmän naisia. Loppukevään hallitusneuvotteluissa tämä kuva nousi poliittisen muutoksen ikoniksi. Laura Kotila / VNK

Enemmän naisia. Loppukevään hallitusneuvotteluissa tämä kuva nousi poliittisen muutoksen ikoniksi.

 

Tutkimus: Mitä enemmän naisia politiikassa, sitä tiukempaa ilmastopolitiikkaa

23.9.2019 12.46

Riikka Suominen

Mitä enemmän naisia on parlamentissa, sitä tiukempaa ilmastopolitiikkaa maa tekee. Tämä selvisi, kun australialaisen Curtinin yliopiston tutkijat tarkastelivat lainsäädäntöä 91 maassa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin talouden kokoa asukasta kohden ja suurta joukkoa muita muuttujia, ja todettiin, että nämä eivät selitä naispoliitikkojen määrän ja ilmastopolitiikan laadun yhteyttä.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että terveydenhoitoon ja koulutukseen käytetään enemmän rahaa, kun naispäättäjiä on enemmän.

Tutkimustulos ei yllätä Vihreiden naisten puheenjohtajaa, kansanedustaja Emma Karia. Hän ei ole tutustunut tuoreeseen tutkimukseen, mutta sanoo, että aiemmista tutkimuksista tiedetään naisäänestäjien painottavan ympäristöasioita ja äänestävän miehiä useammin naisia.

”Jos naiset ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja äänestävät naisia, niin he äänestävät naispoliitikkoja, jotka ottavat ilmastokysymyksen vakavasti”, Kari sanoo.

Hänen mukaansa kyse on myös eri puolueiden linjoista.

”Nykyisillä oppositiopuolueilla, kokoomuksella ja perussuomalaisilla, ei ole koskaan ollut naista johdossa. He eivät tehneet hallituksessa ilmastopäätöksiä, kun siihen olisi ollut mahdollisuus. Usein ympäristöasiat ja tasa-arvo kulkevat rinta rinnan.”

ilmastonmuutos  ilmastokriisi  ilmastopolitiikka  tasa-arvo 
Viite