Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät / Laura Tammisto / Salla Merikukka / Sitra

Tampereelta on eduskuntaan ehdolla kovatasoinen ryhmä: Satu Hassi, Olli-Poika Parviainen, Iiris Suomela ja Oras Tynkkynen. Hassi ja Tynkkynen ilmoittivat ehdokkuudestaan tänään keskiviikkona. Vihreät / Laura Tammisto / Salla Merikukka / Sitra

Tampereelta on eduskuntaan ehdolla kovatasoinen ryhmä: Satu Hassi, Olli-Poika Parviainen, Iiris Suomela ja Oras Tynkkynen. Hassi ja Tynkkynen ilmoittivat ehdokkuudestaan tänään keskiviikkona.

Tynkkynen ja Hassi ehdolle – Pirkanmaalta pyrkii eduskuntaan kova ehdokasjoukko

19.12.2018 11.47

Jenni Leukumaavaara

Pirkanmaalla ehdolle asettuu nippu tunnettuja vihreitä. Joukko täydentyi tänään keksiviikkona kansanedustaja Satu Hassilla ja Sitran vanhemmalla neuvonantajalla, entisellä kansanedustajalla Oras Tynkkysellä.

Aiemmin ehdokaslistalle on muun muassa otettu kansanedustaja Olli-Poika Parviainen ja uutena ehdokkaana Vihreiden nuorten puheenjohtaja, Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiris Suomela.  

”Vihreiden kannalta on hyvä, että on monia kovia ja näkyviä ehdokkaita, sekä istuvia että uusia tulokkaita. Se kasvattaa todennäköisyyttä, että kasvatamme paikkalukua kahdesta edustajasta kolmeen ja oikein toiveikkaasti ajatellen ehkä jopa enemmän”, Tynkkynen sanoo Vihreälle Langalle.

Nykyisessä eduskunnassa Pirkanmaalta on kaksi edustajaa. Vihreän Langan yhdistelmägallupiin perustuva paikkaennuste lupaisi Pirkanmaalle nykyisellä gallupkannatuksella kolmea paikkaa, eikä neljäskään olisi kovin kaukana.


Tynkkynen oli eduskunnassa vihreiden kansanedustajana yksitoista vuotta. Hän pyrki europarlamenttiin 2014 vaaleissa ja pääsi varasijalle. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Tynkkynen ei ollut ehdolla.

Hän on toiminut varaeuroparlamentaarikkona kuluneen kauden. Tynkkynen veti Euroopan vihreiden vaaliohjelmatyötä.

Moni ajatteli, että Tynkkynen hakeutuisi nimenomaan eurovaaliehdokkaaksi, jos politiikka polttelee. Tynkkynen myöntää itsekin pohtineensa molempia ehdokkuuksia.

Päätöstä helpotti se, että Suomen EU-puheenjohtajuuden vuoksi Suomi on ensi kaudella keskeisessä roolissa EU- ja ilmastopolitiikassa. Suomi on EU:n puheenjohtajamaa ensi vuoden toisen puoliskon, eli heinäkuusta joulukuun loppuun 2019.

Sen vuoksi suomalaisen kansanedustajan vaikutusmahdollisuudet EU-politiikkaan ovat poikkeuksellisen suuret. Etenkin, jos oma puolue pääsee hallitukseen.


”EU-puheenjohtajuus painoi päätöksessäni todella paljon. Jos vertaa rivimepin tai puheenjohtajamaan hallituksen jäsenen vaikutusmahdollisuuksia – mikäli vihreät on hallituksessa – Suomesta käsin voi olla jopa paremmat vaikutusmahdollisuudet”, Tynkkynen sanoo.

Puheenjohtajuuskaudella on Tynkkysen mukaan monta kovaa vaikuttamisen paikkaa. Kauden aikana linjataan esimerkiksi EU-komission alkavan 5-vuotiskauden suunnitelmia, eli se, mihin asioihin komission työ tulevat vuodet painottuvat.

Lisäksi EU päättää pitkän aikavälin ilmastostrategiastaan ja keskustelee EU:n 2030-päästötavoitteen tiukentamisesta.

Syyskuussa on YK:n pääsihteeri António Guterresin koolle kutsuma ilmastohuippukokous New Yorkissa ja loppuvuodesta neuvotellaan ilmastokokouksessa Chilessä. Puheenjohtajamaana Suomella on paljon valtaa kokouksissa.

Eurovaalien osalta Tynkkynen veikkaa, että vihreiden Heidi Hautala pääsee pyrkimälleen jatkokaudelle meppinä.

”Olen myös toiveikkaasti tulkinnut niin, että Ville Niinistö voisi lähteä ehdolle. Siinä on jo kova vihreä kärki”, Tynkkynen sanoo.


Tynkkynen työskentelee
tällä hetkellä Sitrassa vanhempana neuvonantajana hiilineutraalin kiertotalouden parissa.

Voisi ajatella, että asiantuntijana voisi vaikuttaa ilmastonmuutokseen jopa enemmän kuin kansanedustajana.

Esimerkiksi vihreiden kansanedustaja Antero Vartia kertoi jäävänsä pois eduskunnasta tämän kauden jälkeen, jotta voisi täysipainoisesti keskittyä ilmastonmuutoksen torjuntaan.

”Molemmissa voi ilman muuta vaikuttaa”, arvioi Tynkkynen.

”Mutta jos ajattelee, että on EU-puheenjohtajakauden aikana hallituspuolueen edustaja ja vieläpä painavissa tehtävissä, täytyy olla aika fakiiri asiantuntija, että voi vaikuttaa enemmän.”

Hän ei halua sanoa unelmapaikkaansa mahdollisessa hallituksessa, mutta:

”Tiedostaen ilmastokriisin vakavuuden ja kiirellisyyden, olisi luontevaa, että seuraavassa hallituksessa olisi ilmastoministerin paikka, ja että ilmastopolitiikka nähtäisiin keskeisenä ja painavana politiikan osa-alueena.”

Korjaus 19.12.2018 kello 12.30: Korjattu Iiris Suomelan titteli. Jutussa luki alun perin, että Suomela olisi Vihreiden nuorten entinen puheenjohtaja. Hän toimii puheenjohtajana vielä tämän vuoden loppuun.

Vihreät  eduskuntavaalit  pirkanmaa  ilmasto  eu-puheenjohtajuus 




Viite