Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Euroopan parlamentti

Unionin tila-puhe oli Junckerin viimeinen. Kevään eurovaaleissa komissiolle valitaan uusi puheenjohtaja. Seuraajaksi on spekuloitu myös Alexander Stubbia (kok.).Euroopan parlamentti

Unionin tila-puhe oli Junckerin viimeinen. Kevään eurovaaleissa komissiolle valitaan uusi puheenjohtaja. Seuraajaksi on spekuloitu myös Alexander Stubbia (kok.).

Unionin tila -puhe jäi yhteishengen luomiseksi – ilmastonmuutoksesta vain korulauseita

12.9.2018 12.14

Riikka Suominen

Turvallisuus ja Euroopan omien rivien tiivistäminen olivat pääosissa, kun Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti tänään keskiviikkona Strasbourgissa unionin tila -puheensa. Ilmasto mainittiin puheessa ylimalkaisesti.

”Me eurooppalaiset haluamme jättää planeetan puhtaampana seuraaville sukupolville”, Juncker sanoi.

Hän muistutti kuluneen kesän kuivuudesta ja metsäpaloista ja siitä, että työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi on jatkettava.


Etukäteen oli toivottu
, että Juncker linjaisi puheessaan  seuraavat konkreettiset askeleet EU:n ilmastopolitiikkalle.

“Junckerin komission pitää osoittaa, miten EU saavuttaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet. Ilmastotoimia pitää laajentaa, jotta EU pystyy suojelemaan kansalaisiaan”, sanoi Euroopan suurimman ilmastojärjestöjen yhteenliittymän Climate Action Networkin johtaja Wendel Trio järjestön tiedottessa.

”Komissio on ollut viisi vuotta liian vaisu ilmastotoimissaan. Ilmaston on oltava etusijalla EU:n kauppasopimuksissa ja maatalouspolitiikassa”, sanoi vihreiden parlamenttiryhmän puheenjohtaja Ska Keller vastauksessaan Junckerin puheeseen.


Ensi kuussa esitellään
komission seuraavat askeleet Euroopan ilmastopolitiikalle.

Kesällä neljäntoista jäsenmaan hallitukset, yritykset ja järjestöt vaativat, että EU:n ilmastopäästöjen on oltava nollassa vuonna 2050, jotta lämpötilan nousu saadaan rajoitettua 1,5 asteeseen. Myös Suomi oli mukana rintamassa.

Tavoite on vaikea, sillä saksalaisen MCC-tutkimuslaitoksen kehittämän hiilikellon mukaan puoleentoista asteeseen johtavat päästöt täyttyivät jo viime viikolla. Tarkempaa tietoa asiasta saadaan, kun kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee selvityksensä lokakuussa.

Puheenjohtaja Junckerin tämänpäiväinen puhe ei selventänyt sitä, onko komissio valmis kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan.

eu  ilmastopolitiikka  ilmasto 
Viite