Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Uusi kepu-pomo haastaa vihreitä ja luottaa teollisuuteen ilmastokriisin ratkaisussa

9.9.2019 17.13

Sammeli Heikkinen

Aluepolitiikka ja suomalaisen maa- ja metsätalouden menestys ovat lauantaina keskustan puheenjohtajaksi valitulle Katri Kulmunille tärkeitä.

Niinpä hänen ilmasto- ja ympäristölinjauksensa versovat tästä perustasta: Ilmastokriisiä voidaan hillitä toimivalla metsätaloudella ja teollisuudella ja lähiruoan – myös lihan – syöminen on osa ratkaisua.

Vihreitä Kulmuni on syyttänyt ilmastonmuutoksella pelottelusta ja ihmisten syyllistämisestä.

Kulmunin mukaan keskustan pitäisi linjata oma suhteensa ympäristöön. Hänen omissa kannanotoissaan ilmastoa ja ympäristöä kommentoidaan useimmiten suhteessa talouteen tai työhön.


Ilmastokriisin vastaisessa taistelussa Kulmuni korostaa teollisuuden energiankäyttöä. Tänään maanantaina järjestetyssä politiikan toimittajien tilaisuudessa hän painotti, että suomalaisessa teollisuudessa voidaan päästä eroon fossiilisista polttoaineista.

”Jos teollinen muutos pystytään tekemään Suomessa niin, että teolliset työpaikat pysyvät täällä ja saamme niitä lisää, niin se on hienoa”, Kulmuni sanoi toimittajille.

Ylen vaalikonevastauksessa keväällä Kulmuni puhui samasta ”teollisen muutoksen” tarpeesta. Toisin sanoen siitä, että suomalainen teollisuus voisi olla edelläkävijä fossiilisesta polttoaineesta luopumisessa. Myös muovin korvaaminen metsäteollisuuden tuotteilla oli esillä sekä politiikan toimittajien tilaisuudessa että vaalikoneissa.

Kulmuni korostaa ilmastonmuutoksen torjunnan tarjoamia taloudellisia mahdollisuuksia ja suomalaista metsäteollisuutta ilmastonmuutoksen hillitsijänä.

”Suomalaisilla metsäteollisuuden tuotteilla korvaamme maailmanmarkkinoilla fossiilipohjaisia tuotteita, luomme kotimaahan työllisyyttä ja vastaamme samalla ilmastonmuutokseen”, Kulmuni vastasi Helsingin Sanomien eduskuntavaalikoneeseen.


Ylen vaalikoneen väitteen ”Talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle silloin, kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa” kanssa Kulmuni oli jokseenkin eri mieltä. Perusteluissaan hän arvioi, että talouskasvu ja ympäristöstä huolehtiminen voidaan yhdistää:

”Kotimainen teollisuus on myös ympäristöteko."

Vaalikonevastauksissaan Kulmuni vastustaa hakkuiden vähentämistä ja lihansyönnin rajoittamista verotuksella. Kulmuni kannustaa syömään kotimaista ruokaa.

Helsingin Sanomien haastattelussa heinäkuussa hän arvioi, että Suomessa voidaan hakata kestävästi 80 miljoonaa kuutiota puuta. Viime vuonna metsää hakattiin 78 miljoonaa kuutiota, mikä oli selvästi uusi ennätys.

Metsien hakkuut ovat Suomessa lisääntyneet rajusti tällä vuosikymmenellä. Viime vuosikymmenen ja tämän vuosikymmenen alussa metsää hakattiin keskimäärin 60 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Turpeen polttoon Kulmuni ei suostunut Hesarin haastattelussa ottamaan kantaa, eikä sitä ottanut maanantaisessa politiikan toimittajien tilaisuudessakaan. Hän tyytyi sanomaan, että hallitus on sopinut turpeenpolton puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä.


Vihreitä Kulmuni
on syyttänyt muun muassa ilmastonmuutoksella pelottelusta ja epärealistisesta ympäristö- ja ilmastopolitiikasta.

Syyskuun alussa julkaistussa Entäs nyt keskusta -pamfletissa Kulmuni kirjoittaa, että vihreät ja perussuomalaiset keräsivät vaaleissa ääniä vastakkainasettelulla ja syyllistämisellä.

”Vihreiden pyörittämä keskustelu yksityisautoilun rajoittamisesta ja lihansyönnin pahuudesta sai paljon huomiota ja perussuomalaiset onnistuivat näyttäytymään näiden esitysten parhaana vastavoimana.”

Kulmuni kirjoittaa, että useissa vihreissä kannanotoissa luontoa pidetään kaikesta irrallaan olevana kokonaisuutena, ”jonka voi ilman minkäänlaisia seurauksia rauhoittaa kaikelta käytöltä”.

Kulmuni ei pamfletissaan tarjoa yhtään esimerkkiä tällaisista vihreistä kannanotoista.

Kulmunin mukaan keskustalla on oma vihreä perinne, maahenki. Se tarkoittaa ”luonnonhoitajuutta”. Pamfletin perusteella luonnonhoitajuus tarkoittaa lähinnä kestävää alkutuotantoa.


Erityisen konkreettisesti Kulmuni ei avaa sitä, millaista keskustalainen järkivihreys on. Suomenmaan blogissaan  Kulmuni vaati elokuun lopulla, että keskustan on käynnistettävä ohjelmatyö, jossa määritetään keskustan suhde ympäristöön.

”Tuon linjan tavoitteena ei voi olla enempää eikä vähempää kuin löytää uusi tasapaino ihmisen ja luonnon välille.”

Tätä ohjelmatyötä Kulmuni näyttää pitävän myös vihreiden haastamisena. Vastauksissaan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) Suomenmaassa puheenjohtajaehdokkaille esittämiin kysymyksiin Kulmuni kommentoi:

”Mielestäni vihreillä ei ole kokonaisvaltaista, suomalaisesta elämäntavasta lähtevää ja taloutta turvaavaa ohjelmaa. Meidän tulee sellainen rakentaa ja viestiä.”

keskusta  ilmastokriisi  ympäristöpolitiikka 




Viite