Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Uutuuskirja muistuttaa: Ilmasto ei voi odottaa enää yhtään vaalikautta

20.9.2019 10.31

Riikka Suominen

”Ratkaisut on tehtävä nyt. Seuraavat neljä vuotta ovat absoluuttisen kriittisiä, emme voi odottaa enää yhtään vaalikautta”, Sitran hiilineutraali kiertotalous -vastuualueen johtaja Mari Pantsar sanoi Tienhaarassa-kirjan julkistamistilaisuudessa torstaina.

Pantsarin yhdessä yritysten ilmastoverkosto CLC:n vetäjän Jouni Kerosen kanssa kirjoittama kirja muistuttaa, että olemme saaneet monta varoitusta siitä, että kurssia on muutettava.

Jo vuonna 1972 Rooman klubi arvioi, että luonto ei todennäköisesti kestä ennustettua väestön ja talouden kasvua vuoteen 2100 saakka. Tämän jälkeen tiedot kestokyvystä ja ilmastokriisistä ovat tarkentuneet.


Kirjoittajat painottavat, että ilmastonmuutos on systeemin ongelma. Sen vuoksi systeemiä, eli yhteiskuntaa, on muutettava ratkaisevasti.

Tärkeintä olisi sitova hiilibudjetti. Jos lämpeneminen halutaan pitää alle kahdessa asteessa, voi ilmakehään tupruttaa enää 400–500 gigatonnia hiilidioksidia.

Nykyisellä tahdilla se on päästelty kymmenessä vuodessa. Siksi päästöille pitää laatia budjetti ja laittaa hiilelle selvästi nykyistä kovempi hinta.

”Ilmakehä on ollut kuin kaatopaikka, johon on saanut ilmaiseksi kipata jätettä. Nyt se on tulossa täyteen”, sanoi Jouni Keronen.

Julkaisutilaisuudessa kysyttiin myös hallituksen tuoreesta budjettiesityksestä. Näkyykö siinä se systeeminen muutos, jota ilmastokriisin torjunta vaatii?

Kirjailijoista Keronen oli pettynyt siihen, ettei hallitusohjelman ilmastotavoite näy budjetissa. Mari Pantsar oli optimistisempi. Hän antaa hallitukselle vuoden aikaa valmistella päästövähennysten vaatima mittava verouudistus.

”Tällä hetkellä verotuloista noin 60 prosenttia tulee tuloveroista ja vain 7 prosenttia ympäristöveroista. Ympäristöveroista voisi aluksi tulla kolmannes verotuloista. Kun verotus ohjaa päästövähennyksiin, osuus pienenee”, Pantsar sanoo.


Kirjan sanoma
on sikäli optimistinen, että ilmastokriisin torjuntaan uskotaan yhä. Mutta toimet pitää aloittaa nyt, eikä esimerkiksi talousjärjestelmän rukkaamiseen ole aikaa. Ilmastokriisi on selätettävä markkinatalouden keinoin.

Kirjoittajat tuskin olisivat markkinataloutta muutenkaan vaihtamassa. Sen sijaan he painottavat ilmastoratkaisujen taloudellisia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille.

Kirja nostaa esiin myös median toiminnan ilmastokriisissä. Tiedotusvälineet käsittelevät ilmastokriisiä ristiriitaisesti.

”Media kuvaa ilmiötä ja tavoitteita hyvin, mutta kun toimia yritetään tehdä, niistä uutisoidaan negatiivisesti”, Keronen sanoo.

Esimerkiksi Sitran keväällä esittelemä selvitys puolentoista asteen elämäntavasta uutisoitiin niin, että Sitra haluaa punaisen lihan pannaan ja kieltää autoilun vapaa-ajalla. Tällä viikolla budjettiuutisissa kauhisteltiin hallituksen polttoaineveron nostoa.

”Nosto maksaa Autoliiton laskelmien mukaan autoilijalle vain 70 euroa vuodessa”, Keronen sanoo.


Tienhaarassa on yleisteos ilmastonmuutoksesta ja siitä, mitä sen torjuminen vaatii. Ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset ovat vielä vältettävissä, jos valitsemme nyt sen tien, jolla asia otetaan tosissaan. Muussa tapauksessa maapallosta uhkaa tulla elinkelvoton.

Tekijät toivoivat, että päättäjien lisäksi myös opettajat ja ilmastolakkolaisten vanhemmat lukisivat kirjan. Kirjan tuotot lahjoitetaan nuorten ilmastotyöhön.

ilmastokriisi  ilmastonmuutos  ilmastopolitiikka  kirjat 




Viite